Friday, 2 December 2011

Ventrilogisti


Seppo Tauriainen, aina iloisena klovnina tunnettu Sebastian valloittaa ensi kesänä Sirkus Finlandian yleisön vatsastapuhujana. Joitakin näistä Sebastianin juttukavereista on jo nähtykin, mutta joka kerta niitä näyttää ilmestyvän lisää. Yläkuva on vuodelta 2010 ja alakuva on tämänsyksyisestä sirkusjumalanpalveluksesta. Mukaan oli ilmestynyt jostain kulkukattikin.

Vatsastapuhuminen on pelkkää harhaa. Samalla tavoin artisti puhuu kuin mekin, mutta ei vain liikuta huuliaan. Ihmisen on vaikea tunnistaa äänen suuntaa pelkällä kuulollaan. Niinpä hän etsii katseellaan kohdetta, joka liikuttaisi huuliaan. Ja osuu tietysti nukkeen, jota artisti käyttää.

Tunnettuja suomalaisia vatsastapuhujia eli ventrilogisteja ovat muun muassa Ari Lauanne, Krista Niskanen, Petteri Hakanen eli Taika-Petteri ja Seppo Tauriainen eli Sebastian.

Olipa kerran vatsastapuhuja, joka oli jo vetänyt 20 ruotsalaisvitsiä peräjälkeen, kun yleisöstä nousi mies ylös.
- "Kuulehan, låpeta se ruåtsalaisten haukkuminen, me emme åle ållenkaan niin tyhmiä kuin väität!"
- "Eikös teiltä löydy huumorintajua?" vatsastapuhuja kysyi.
- "Åle sinä hiljaa! Puhun tuålle ilkeälle pikkumiehelle, jåka istuu pålvellasi!"


Kommentit:

Meillä on toki ollut vatsastapuhjia jo ennen Karin jutussa mainitsemia. Suomen Taikapiirin alkuaikojen jäseniä oli Mr. Bruno eli Bruno Nurmi. Hän oli pääasiassa taikuri, mutta käytti myös vatsastapuhujan nukkea. Olen nähnyt hänen pari kertaa esiintyvän ja hän kyllä liikutti omiakin huuliaan mutta kun hän samalla kohdisti oman katseensa sylissä olevaan nukkeen ja liikutti tämän huulia niin yleisön katse kohdistui nukkeen. Ennen Ari Lauannetta meillä oli hyvä vatsastapuhuja, joka oli nimeltään Kari Ahonen. Hän oli useita vuosia myös Esiintyvät Taiteilijat ry:n puheenjohtaja.
Markku Aulanko

- - - - - - - - - - - - - - - - - - 

hyvä sebastian anna palaa :-)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - 

2 comments:

Anonymous said...

Meillä on toki ollut vatsastapuhjia jo ennen Karin jutussa mainitsemia. Suomen Taikapiirin alkuaikojen jäseniä oli Mr. Bruno eli Bruno Nurmi. Hän oli pääasiassa taikuri, mutta käytti myös vatsastapuhujan nukkea. Olen nähnyt hänen pari kertaa esiintyvän ja hän kyllä liikutti omiakin huuliaan mutta kun hän samalla kohdisti oman katseensa sylissä olevaan nukkeen ja liikutti tämän huulia niin yleisön katse kohdistui nukkeen.
Ennen Ari Lauannetta meillä oli hyvä vatsastapuhuja, joka oli nimeltään Kari Ahonen. Hän oli useita vuosia myös Esiintyvät Taiteilijat ry:n puheenjohtaja.
Markku Aulanko

Anonymous said...

hyvä sebastian anna palaa :-)