Wednesday, 28 December 2011

Neulan Huvipuisto


Vuonna 1959 Lasten Päivän Säätiö eli Linnanmäki ehdotti, että Tampereelle perustettaisiin huvipuisto. Sijoituspaikaksi valittiin Ratina, jossa tivolit ja sirkukset usein vierailivat. Aikaa kului ja kului. Vuonna 1966 peustettiin Tampereen Särkänniemi Oy. Vuonna 1969 avattiin Akvaario-Planetaario ja seuraavana vuonna Lasten eläintarha. Näsinneula avautui 1971. Särkänniemessä alkoi olla vipinää.

Vuosina 1972–73 kaupunki vuokrasi Särkänniemestä maa-alueen Lauri Seiterälle (1915–1992) ja Leo Lindblomille, jotka perustivat sinne huvipuiston. Se sai nimekseen Neulan Huvipuisto. Alhaalla Jorma Pirhosen kuva vuodelta 1972. Se loppui kuitenkin näihin kahteen vuoteen. Kaupunki päätti rakentaa itse huvipuiston. Rakentamiseen käytettiin vuosi 1974 ja Särkänniemen huvipuisto avasi porttinsa 1975.

Jonglööri Henrico (Björn Gammals) oli kesät 1972–73 Huvipuisto Seiterän palveluksessa. Vuonna 1972 hänet komennettiin pariin otteseen Neulan Huvipuistoon esiintymään. Ilmaisohjelmaa oli joka päivä, viikonloppuisin oli huvipuistossa jopa neljä näytöstä. Henricon lisäksi esiintyivät mm. ilma-akrobaatit 5 Berondini (ilmeisesti tsekkiläistä Berousekin sukua) ja Pelle Jali (Valto Aulamo). Ylhäällä kuva lehti-ilmoituksesta 1972.

Se oli silloin kun huvipuistot ja kiertävät tivolit vielä tarjosivat kävijöille jotain veloituksetta. Tivoli Sariola taitaa olla ainoa, jolla on vielä ilmaisohjelmaa.


Kommentit:

Kyllä Linnamäki ainakin jatkaa ilmaisohjelman perinnettä, ulkolavalla on kesäaikaan lähes joka päivä jonkinlaista ohjelmaa, sirkustakin melko usein. Sisäänpääsy on nykyään maksuton, joten tämä perinne on kyllä elävä edelleen. Särkänniemessäkin ovat kai Sorin Sirkuksen harrastajat esiintyneet ulkoilmanäyttämöllä useana kesänä?
. . . . . . . . . . . . . . . . .

Kiitos lisätiedoista. Toivottavasti Särkänniemikin luopuu joskus porttimaksuistaan.
Kari Nieminen
. . . . . . . . . . . . . . . . .

Milloinkahan ensimmäisen kommentin kirjoittaja on käynyt Linnanmäellä? Jos menee vaikka Linnanmäen sivuille ja klikkaa auki kartan, niin huomaa että Lintsillä ei ole minkäänlaista ulkolavaa. Entisten ulkolavojen paikalla on vuoristoratoja. Erilaisia vuoristoratoja taisi viime vuonna olla kahdeksan kappalettan. Linnanmäestä on tullut vuoristoratojen ja ravintoloiden keskittymä. Ja lisää kapakoita on uutisten mukaan tulossa.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

3 comments:

  1. Kyllä Linnamäki ainakin jatkaa ilmaisohjelman perinnettä, ulkolavalla on kesäaikaan lähes joka päivä jonkinlaista ohjelmaa, sirkustakin melko usein. Sisäänpääsy on nykyään maksuton, joten tämä perinne on kyllä elävä edelleen. Särkänniemessäkin ovat kai Sorin Sirkuksen harrastajat esiintyneet ulkoilmanäyttämöllä useana kesänä?

    ReplyDelete
  2. Kiitos lisätiedoista. Toivottavasti Särkänniemikin luopuu joskus porttimaksuistaan.

    ReplyDelete
  3. Milloinkahan ensimmäisen kommentin kirjoittaja on käynyt Linnanmäellä? Jos menee vaikka Linnanmäen sivuille ja klikkaa auki kartan, niin huomaa että Lintsillä ei ole minkäänlaista ulkolavaa. Entisten ulkolavojen paikalla on vuoristoratoja. Erilaisia vuoristoratoja taisi viime vuonna olla kahdeksan kappalettan. Linnanmäestä on tullut vuoristoratojen ja ravintoloiden keskittymä. Ja lisää kapakoita on uutisten mukaan tulossa.

    ReplyDelete

Lähetä kommentti: