Saturday 1 May 2021

Norsun hampaat • Elephant teeth


Tämä tieto oli minulle ihan uusi. Tämä hämmästyttävä fakta on pakko kertoa teillekin. Moni ehkä jo tiesikin tämän. Kyse on norsun hampaista – ei syöksyhampaista vaan ihan tavallisista syömähampaista. Kun ihmiselle kasvaa ensin maitohampaat ja niiden tilalle toiset hampaat, niin norsuilla se tapahtuu seitsemän kertaa. Ihan totta. Hampaat puhkeavat edestä alkaen taaksepäin ja kuluvat norsun syödessä. Kun viimeinen poskihammas on kulunut loppuun, norsu kuolee luonnossa aliravitsemukseen. Norsu elää normaalisti 60–70 vuoden ikäiseksi. Vankeudessa norsu voi elää pidempään, jos sille annetaan valmiiksi hienonnettua ruokaa. 

Siinä sitä hammaskalustoa.

Suomalaisille tutuimpia norsuja ovat Sirkus Finlandiassa vuosia esiintynyt Vani (Vanni, Wani) ja Suomen Tivolin tähtiesiintyjä Pepita. Sirkus Finlandia osti kaksi huonossa kunnossa olevaa norsua 80-luvun alussa, Vani ja Buli, konkurssiin menneestä sirkuksesta Saksasta. Buli menehtyi melko pian Suomeen tulonsa jälkeen karanteeniaikanaan. Epävirallisten tietojen mukaan afrikkalainen norsuneiti Vani syntyi vapaudessa vuonna 1973 ja asui 70-luvulla Jugoslaviassa. Vuonna 1986 sirkusnorsujen käyttö kiellettiin Suomessa. Vannin tie vei Lietoon ja Zoolandiaan. 2000-luvulla Vani alkoi kärsiä hammastulehduksesta, jota ei pystytty parantamaan. Vani siirrettiin syksyllä 2005 Ukrainaan eläintarhaan. Vajaa vuosi siirron jälkeen Vanin tila heikkeni. Pitkään vaivannut hammastulehdus oli levinnyt päähän, ja Vani menehtyi. Olikohan kyseessä syöksy- vai syömähampaat?


Vani-neiti Zoolandiassa 2002.

Intialainen norsu Pepita oli useita vuosia Suomen Tivolin suosikkiesiintyjä. Kun norsukielto 1986 astui voimaan Suomessa, Pepita sai poikkeusluvan vuoteen 1990 asti. Silloin se siirrettiin Vanin seuraksi Zoolandiaan.  Kaksikko tulikin toimeen eritäin hyvin eläintarhassa. Vuonna 1995 Zoolandia haettiin konkurssiin ja se vaihtoi omistajaa. Saman vuoden joulukuussa Pepita kuoli. Suomen Tivolin toinen norsu oli Bimbo, joka myytiin Ruotsiin Skansenin eläintarhaan vuonna 1984.

Suomen Tivolin Pepita-norsu ja Pertti Sariola 1976.


.

No comments: