Tuesday 25 May 2021

Virtahepo • The hippo

Tivoli Matti Sariolan eli nykyisen Tivoli Sariolan virtahepo Hummeli vuonna 1963. Keravan talvileirissä se pääsi kerran karkaamaan. Aikansa kaupungilla seikkailtuaan se palasi takaisin kotiin, kun muistettiin, että ranskanleipä oli Hummelin suurinta herkkkua.

Rakastettavan rumat virtahevot olivat aikoinaan vetonauloja tivoleissa ja sirkuksissa. Tämän isopäisen ja kömpelön suloisuuden tuntevat varmaan kaikki. Virtahevot ovat sorkkaeläinten lahkoon kuuluva nisäkäsheimo. 

Circo de Madrid´n juliste.

Aiemmin virtahevot luettiin sikaeläimiin, mutta yllätys, yllätys, nykyisen, geenitutkimuksiin perustuvan käsityksen mukaan niiden lähimpiä eläviä sukulaisia ovat valaat. Virtahepoja tavataan vapaana nykyisin vain Afrikassa. Elossa olevia lajeja on kaksi, kääpiövirtahepo ja varsinainen virtahepo. Molemmat lajit ovat vedessä viihtyviä kasvinsyöjiä, jotka ruokailevat öisin maalla.

Virtahepo Monte Carlon Kansainvälisillä Sirkusfestivaaleilla
Monacossa 2004.

Nykyiset virtahepolajit poikkeavat selvästi kooltaan. Ne elävät 40–50 vuotta. Tavallinen virtahepo voi painaa jopa 1 500–1 800 kiloa. Kääpiövirtahepo painaa korkeintaan 270 kiloa ja on suunnilleen muutaman kuukauden ikäisen virtahevonpoikasen kokoinen. Urokset ovat naaraita suurempia. Niiden juoksunopeus saattaa olla jopa 48 km/h.


Afrikaansin kielessä drom tarkoittaa rumpua, englannissa hippo tarkoittaa virtahepoa. Helsinkiin rakennettiin aikoinaan Hippodromi-niminen ratsastusmaneesi, jossa vieraili usein sirkuksia ja tivoleita. Saman nimisiä sirkuksia on maailmalla useita. Mutta ei kai tuolla nimellä voida tarkoittaa virtahepo-rumpua? Entä miksi ravirataa kutsutaan Hippos-sanalla. Ei siellä virtahevot saa juoksennella. No mitäs sitten on dromedaari suomeksi? Okei. Antaa olla. Unohdetaan koko juttu.


.

No comments: