Monday 10 May 2021

Sir Richard • Taikuri • Magician


Taikuri Sir Richard eli Risto Pajunen (s. 10.5.1951) heittäytyi eläkkeelle viime vuonna ja tänään juhlitaan 70-vuotissynttäreitä. Viime helmikuussa Pajuselle myönnettiin taiteilijaeläke 50 vuoden ansioituneesta työstä taikurina. Tampere on ollut kotikaupinki koko ajan. Yksi monista muistiin jääneistä keikoista on työmatka 1980-luvun lopulla Pohjois-Koreaan. Katsomossa istui itse Kim Il Sung.

Sir Richard hämmästyttää Tampereen Mini-Sirkuksen Heliä Jyväskylän Sirkus-päivillä.

Solmu Mäkelän julistenäyttelyssä 1970-luvun lopulla vasemmalta taikuri Mr. Crane eli Jarmo Salonen, hänen isänsä Aarne Salonen ja Sir Richard eli Risto Pajunen.

Uran alku sijoittuu 60-luvun alun kotiin Imatralle. Käteen osui legendaarisen Solmu Mäkelän (1922–2018) Suuri taikakirja ja se antoi alkusysäyksen maineikkaalle taikurin uralle. Varsinaiseksi ammatiksi se muuttui 1979, kun Pajusella oli oma Taikateatteri Särkänniemen huvipuistossa. Parhaimpina vuosina Sir Richardilla oli jopa pari sataa keikkaa vuodessa.

Sir Richardin oma Taikateatteri sijoitettiin Särkänniemen esiintymislavalle koko kesäksi 1979.

Kaverit auttavat toisiaan. Risto vahtimestarina Timo Taikurin eli Timo Kulmakon Taikateatterissa  Särkänniemen huvipuistossa 1981.

Ristolla on aina ollut erilaisia eläinhahmoja esityksissään ja vatsastapuhumisen taito teki niistä riemastuttavia. Nopea vaatteiden vaihto oli myös aplodien arvoinen. Vaikka esitykset olivat hauskoja, koskaan ei puheissa menty navan alapuolelle. Palkintojakin on tullut. Pajunen oitti vuosina 1985 ja 1986 ensimmäisen palkinnon Kouvolan Taikapäivillä. Pohjoismaiden taikurikilpailussa tuli toinen sija vuonna 2007 ja erikoispalkinto Originellein ohjelmakokonaisuus vuonna 2011. Risto on ollut Suomen Taikapiirin aktiivijäsen vuodesta 1984 lähtien. Vuodet 1984–1986 hän kiersi Sirkus Finlandian mukana.

Suomen Tivolissa 1980-luvulla vasemmalta Risto Pajunen, Timo Puonti ja Markku Aulanko.

Risto Pajunen Tampereen Tallipihalla 2002 Tepa ja Kalevi Sariolan karusellin vieressä.




.

No comments: