Sunday 29 November 2020

Sirkusteltta • Circus tent

Sirkus Sariolan teltta 1949–1953 oli nykyaikaisia 4-mastoisia sirkustelttoja muistuttava suuri teltta.

Nykyään perinteiseksi tai klassiseksi kutsuttu sirkusnäytös esitettiin Englannissa vuonna 1768. Ensimmäinen sirkusnäytös nähtiin Yhdysvalloissa vuonna 1793. Ajan piti kulua aina 1820-luvulle asti ennen kuin amerikkalaiset keksivät, että sirkusesityksen voi hyvin järjestää myös teltassa. Siihen asti sirkusnäytökset esitettiin taivasalla tai rakennuksissa, jotka olivat kiinteitä tai väliaikaisia.  Suomessa sirkuslaisia ihmeteltiin ensimmäisen kerran Turun Kupittaalla taivasalla 1802. He olivat ruotsalaisia. Ensimmäinen suomalainen Sirkus Ducander perustettiin Terijoella 1896. Heillä oli suuri esiintymisteltta ja kaasuvalot. Talvisin se esiintyi kiinteässä rakennuksessa. 

Tänään osa maailman arvostetuimmista klassisista sirkuksista käyttää esityksiinä omia kiinteitä rakennuksiaan. Valtaosa kuitenkin kiertää telttojen kanssa. Historian kuluessa teltat ovat kasvaneet ja muuttaneet rakenteitaan valtavasti. Muinoin mastojen lukumäärällä ilmoitettiin sirkuksen koko. Kaksimastoinen oli pieni ja kuusimastoinen oli valtava. Tekniikka kehittyy. Nykyään mastoja saattaa olla toistakymmentä tai sitten niitä ei ole yhtään. Sisältä kaikki ovat kuitenkin melkein samanlaisia kuin ennenkin: pyöreä esiintymismaneesi ja sen ympärillä amfiteatterin tapaan nouseva katsomo. Tässä muutama kuva vuosien saatosta.

Sama teltta kuin ylhäällä, nyt sisältä kuvatttuna. Neljä mastoa ja kolmisenkymmentä myrsytankoa maneesin ympärillä. Nykyajan katsojia nuo tangot kyllä ärsyttäisivät.

Kaksimastoisen Galg-teltan tunnusmerkit ovat nuo kaksi hirsipuun näköistä mastoa. Suomen Tivolin Toivo Sariola pelaa lentopalloa Sirkus Arenan edessä. Mainoksissa näkyvät Toby, 2 Vealdos, The Alpons

Sirkus Finlandian nelimastoinen teltta Tampereen Mustassalahdessa 1980-luvulla.

Vuonna 2007 Suomessa aloitti pieni Sirkus Florentino itsekantavan rautakehikon päälle rakennetulla sirkusteltalla. Siinä ei ollut mastoja eikä myrskytankoja.

Myös hiukan isommassa Cupula-teltassa ei ole mastoja eikä myrskytankoja. Näkyvyys on siis erinomainen katsomon kaikista kulmista. Teltta on on 16-sivuinen monikulmio. Katsomoon mahtuu 876 henkilöä. Maneesin halkaisija korkeintaan 12,7 metriä.

Zippos Circus ja Cirque Berserk Lontoon Hyde Parkissa 2015. Mega Dome -niminen teltta oli mainosten mukaan uusin ja suurin Yhdistyneissä Kuningaskunnissa. Nelimastoisen teltan kiinteässä yhteydessä oli kaksimastoinen etuteltta.  

Monacon jättimäinen sirkusteltta näyttää perinteiseltä nelimastoiselta teltalta, mutta pohjarakenteiltaan se on hyvinkin kiinteä rakennus.


Kommentit:

Telttoja tehtiin omana käsityönä Keravalla Ylä-Sariolan vinttikerroksessa. Lattiaan oli piirretty kaavat ja kankaat leikattiin ja saumattiin siellä ..
Olli Sariola





.

No comments: