Monday 2 November 2020

2020 • Suomalaiset sirkuslehdet • Finnish circus magazines


Suomessa ei ilmesty nykyään yhtään painettua sirkuslehteä. Vai ilmestyykö? Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti taitaa olla ainoa, jonka nimessä näkyy sirkus-sana. Sisällössä ei useinkaan, klassinen sirkus vielä harvemmin. Lehteä julkaisee Kustannusosakeyhtiö Teatteri. Sirkusharrastajat Suomessa taitavat olla yhä niin pieni porukka, että sille ei kannata omaa lehteä vääntää.  Ymmärrän toki, että sähköiset mediat ovat tänään liian kova kilpailija postin kantamalle paperiselle lehdelle. Tässä alhaalla vielä vanhoja, joskus ilmestyneitä sirkuslehtiä.


Suomen Nuorisosirkusliitto ry julkaisi Sirkuspyramidi-lehteä vuosina 1993–2019. Päätoimittajana toimi Evianna Lehtipuu. Lehti ilmestyi 3–4 kertaa vuodessa. Sirkuspyramidi kuului kansainväliseen sirkustaidelehtien verkosto INCAMiin (International Network of Circus Arts Magazines). 


Huhtikuussa 1983 perustettu Sirkus- ja Varieteetaiteen Ystävät ry CiVa julkaisi alusta lähtien A4-kokoista CiVa-Uutiset -nimistä omaa jäsenlehteään. Vuodesta 1986 lähtien lehden painaminen tuli karjapainon tehtäväksi. Samaa klovnikuvaa kannessa käytettiin vuoden 1990 lopulle saakka. Numerosta 5/1990 alkaen kansi tehtiin numerokohtaisesti aina erilaiseksi. Lehti ilmestyi suhteellisen säännöllisesti numeroon 2/1996 saakka. Se numero oli bibliografia Suomessa ilmestyneestä sirkus-, tivoli- ja taikatemppukirjallisuudesta vuosilta 1945-1994. Mielelläni näkisin tämän lehden ilmestyvän vieläkin. 


Sirkus-lehti oli 1977–1979 puolueellinen ja kannattajistaan riippuvainen Tampereen Mini-Sirkuksen äänenkannattaja. Lehti oli A4-kokoinen ja 4-sivuinen. Se painettiin kopiokoneella.


Linnanmäki -lehti oli Markku Aulangon ja Solmu Mäkelän toimittama  Linnanmäkeläisten Yhdistys r.y:n äänenkannattaja. Kuvan lehti on vuodelta 1975. Aaviitosen kokoinen lehti sisälsi paljon myös sirkusasiaa.

Joku viisas sanoi, että jos tunnemme historiamme, ymmärrämme paremmin nykypäivää. Vanhat paperiset lehdet ja kirjat säilyvät ja kertovat sitä historiaa vuosisatoja. Miljoonittain digikuvia ja tekstejä häviää kauas kyber-avaruuteen joka päivä. 

.

No comments: