Thursday 26 November 2020

Sirkuksen ulkopuolella • Outside the circus

Nuorallatanssijat Berliinin Wintergarten Teatterissa 1899.

Sirkus ei ole ainoa työpaikka sirkustaiteilijalle. Keski- ja Etelä-Euroopassa töitä ehkä riittääkin sirkuksissa. Mutta Suomen kolme sirkusta eivät millään voi työllistää kaikkia kotimaisia taiteilijoita seitsemän kesäkuukauden aikana. Talviaikana pitää töitä hakea ravintoloista, firmoista, juhlatapahtumista, yksityistilaisuuksista jne. Leipä monelle suomalaisartistille tuleekin nykyään valtaosin ulkomailta. Luettelen tässä muutamia vapaa-ajan viettopaikkoja ja -muotoja, joissa on nähty paljon sirkusartisteja. Nämä kaikki ovat teatterin tapaisia liikelaitoksia, joissa maneesin korvaa esiintymislava. Nuo termit ovat hieman erilaisia puhujasta riippuen, joten katsoin parhaaksi kopioida ne suoraan Wikipedian sivuilta:
Revyy on kevyt, viihteellinen näyttämöohjelma, joka koostuu musiikista, tansseista ja sketseistä. Vaikka revyiden historia ulottuu aina 1800-luvulle saakka, niin sen kulta-aika oli vasta noin vuosina 1916–1932. Sana revyy juontuu ranskan kielen sanasta revue.

Varietee on näyttämö, jolla esitetään hilpeitä laulu-, tanssi-, ilveily-, kabaree- tms. esityksiä tai siksi kutsutaan sellaisen sisältöistä esitystä. Suomalaisista varieteeteattereista ehkä kaikkein kuuluisin oli Uusi Iloinen Teatteri, joka esiintyi aikoinaan kesäisin Linnanmäen Peacock-salissa.


Music hall on eräänlainen brittiläinen teatteriviihde, joka oli suosittua varhaisviktoriaanisen aikakauden alusta noin vuonna 1850. Se haalistui vuoden 1918 jälkeen, kun salit uudistivat viihteensä vaihtelevuutta. Käsitykset rohkean ja skandaalisen viktoriaanisen mucic hall'n ja sitä seuranneen, kunnioitettavamman Varieteen erotuksesta Britanniassa eroavat toisistaan.


Kabaree on viihteen muoto, joka yhdistää laulua, tanssia, komediaa ja teatteria. Tyypillisesti kabareeta esitetään ravintoloissa ja yökerhoissa, joissa yleisö istuu pöytien ääressä nauttien samalla drinkkejä. Tunnetuimpia kabareeravintoloita lienevät Pariisin Moulin Rouge sekä Lido de Paris. Kabaree sai alkunsa Pariisissa Belle Époque -aikakaudella 1800-luvun loppupuolella. Ihmiset viihtyivät kabareissa, sillä siellä saattoi syödä, tupakoida ja jutella ottamatta hattua pois päästä, eikä tarvinnut noudattaa kaikkia yhteiskunnan sääntöjä. Hinnat olivat halpoja, ja kabareissa kävivät niin rikkaat kuin työväenluokkakin. 1900-luvulla ensimmäisen maailmansodan lähestyessä hinnat nousivat, ja kabaree muuttui vain rikkaiden huviksi.

Vaudeville on teatteriesityksen lajityyppi, jolle on ominaista leikillinen laulunäytelmä, johon olennaisena osana kuuluvat suositut laulusävelmät sekä hyvin erityyppiset esiintyjät, kuten akrobaatit, tanssijat, koomikot, koulutetut eläimet ja taikurit. Vaudeville eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen vaihteen molemmin puolin Pohjois-Amerikassa. Tunnettuja vaudevillessä esiintyneitä henkilöitä olivat muun muassa Buster Keaton ja Mae West. Rock-yhtye Alice Cooper yhdisti 1960-luvun jälkipuoliskolla ensimmäistä kertaa rockmusiikkiin teatterin ja vaudevillen synnyttäen näin teatraalisen rockin.
Burleski (ital. burlesco, ransk. burlesque ’pilaileva, liioitellun hullunkurinen, irvokas, parodioiva, ilveilevä’) tarkoittaa alun perin teatterin keinoin esitettyä parodista huumoriviihdettä, johon yleensä kuuluu sketsejä. Sitä pidetään usein commedia dell'arten suoranaisena jatkajana, joskin termi on syntynyt samoihin aikoihin kuin commedia dell'arte. Kirjallisuudessa ja kulttuurisena tyylisuuntana burleski tarkoittaa vakavan osoittamista naurettavaksi sen aiheen ja toisaalta tyylin ristiriidan avulla. Nykyisin burleskilla viitataan usein pohjoisamerikkalaisen 1800-luvun music hall -viihteen pohjalta syntyneeseen kabareen kaltaiseen näyttämöviihteeseen, johon kuuluu huumoria ja stripteasea.


Rehellisyyden nimissä on sanottava, että yllä olevien selitysten perusteella en kyllä uskalla vielä määritellä jotain esitystä, että se on revyytä tai kabareeta tai vaudevilleä tai . . . Nykyään, ainakin Suomessa, taitaa yökerho-termi korvata nuo kaikki tässä jutussa mainitut hienot lukaalit.


.

No comments: