Wednesday 2 December 2020

Teltan pystyttäjät • Tent erectors

Vuosi 1978 viimeistä näytöstä pystyttämässä Karjaalla. Yöllä vielä lunta, mutta lämmintä hommaa. Vasemmalta Kykki, Masa, Jussi ja Nyman. Kaikki jossain vaiheessa Telttamestareita. Kykki ja Hans edesmenneitä. Alkuvuosina Sirkus Finlandian teltan ankkurit hakattiin maahan käsivoimin. Nykyään se tapahtuu paineilmalla paljon nopeammin.

Telttamiehet ovat sirkuksen työmyyriä. On tässä porukassa nähty naisiakin. Suomessa sirkukset kiertävät yleensä huhtikuusta lokakuuhun. Kesän aikana telttamiehet pystyttävät sirkusteltan toimintakuntoon ja purkavat sen reilut sata kertaa. Satoi tai paistoi. Lisäksi he siirtävät rekka-karavaanin aina paikkakunnalta toiselle. Joskus parikymmentä vuotta sitten myös artistit osallistuivat Sirkus Finlandian teltan pystytykseen. Sitä näkee nykyäänkin pienemmissä sirkuksissa. Nämä kuvat ovat alimmaista lukuunottamatta valtaosin 70-luvun lopulta. Sään salliessa teltta nousee parissa tunnissa ja purku tapahtuu vähän nopeammin. Ja aina, vähän ennen sirkusnäytöstä nämä raavaat telttamiehet muuttuvat sliipatuiksi maneesipojiksi. Hiukset kammattuina ja univormu kiiltäen. Moni heistä osaa hymyilläkin ihan aidon tuntuisesti. Mutta se on sitten jo toinen juttu.

Näissä kuvissa artistit auttavat telttamiehiä. Yläkuvassa klovni Pekka Aaretti eli Pekka Maukonen. Alakuvan valkonaamaista taiteilijaa en vielä tunnistanut.


Ennenvanhaan sirkuksen tullessa paikkakunnalle siellä odotti jo joukko nuorisoa. Jos kävi hyvä säkä, he pääsivät auttamaan telttamiehiä. Ja ahkerimmat saivat vapaalipun. 


Tässä telttamiehiä kahvitauolla 2010. Oikealla punaisissa puseroissa polvella istumassa telttamestari Paul Wentzel ja seisomassa apulaistelttamestari Ivan Savitski.

Kommentit:

––––––––––––––––––––––
(Ylin kuva) Vuosi 1978 viimeistä näytöstä pystyttämässä Karjaalla. Yöllä vielä lunta, mutta lämmintä hommaa. Vasemmalta Kykki, Masa, Jussi ja Nyman. Kaikki jossain vaiheessa Teltta mestareita. Kykki ja Hans edesmenneitä.
Markku Särkipaju
––––––––––––––––––––––
Inkooseen loppui kiertue aikoinaan.
Wille Ahrens
––––––––––––––––––––––
WARNIBG FB TRANSLATOR DOES AN ABSOLUTELY HORRIBLE JOB ON THIS POST. 
Ihana kuva yli 40 vuoden takaa ylhäällä. Telttamestari Hans Condradzen (oik.) oppi suomea kolmessa viikossa niin että sai porukalla teltan pystyyn [pojat kutsuivat häntä piruuttaan nymaniksi].  Juhannuksen 1976 tienoilla onnistui jo nuorelle "trallalallata" laulavalle telttapojalle Hansilta letkautus: 
"Sine ei 'trallalallalaa'. Mine 'trallalallalaa'. Sinä perkele pistä hommi nyt vaan." 
("You don't 'trallallalalaa', me trallalallalaa, you perkele (finnish untranslatable curword) put work like hell") 
Siinä Hansin managementtistrategia kiteytettynä. "Jag börja skrik först dan jag blev tältmestare" totesi Hans Skandinaaviskallaan. Ja Hansin ääni raikui kentän yllä, taaten että rytmi säilyi. 
Mies teki töitä kuin myyrä. Pomo ja kovin työntekijä samassa paketissa  Hans haaveili IKEA-tapaisen yrityksen perustamisesta. Potkaisi kuitenkin Callen, Leenan ja Abbin kanssa pystyyn sirkuksen joka elää ja elää!
Kettil Cedercreutz
––––––––––––––––––––––

.

No comments: