Monday 14 December 2020

Korvaako hologrammi eläimet? • Does the hologram replace animals ?


Saksalainen Circus Roncalli perustettiin samana vuonna kuin Sirkus Finlandia eli 1976. Roncalli on ensimmäinen, joka on esityksissään ottanut käyttöön hologrammieläimet elävien sijaan. Sirkus lakkautti oikeiden eläinten käytön näytöksissään asteittain vuonna 2017. Yksitoista projektoria ja laserit marssittavat yleisön eteen esimerkiksi norsuja, hevosia, apinoita ja kaloja, jotka tekevät huikeita temppuja. Virtuaalitodellisuuden kautta projisoidaan villieläinten hologrammeja, jotka näyttävät olevan fosforoivaa pölyä. Tekniset laitteet on aseteltu niin, että yleisö näkee esityksen 3D:nä. Investoinnin hinta oli puoli miljoonaa euroa, Circus Roncalli kertoo Facebook-sivuillaan. 


Silmiini ei ole vielä osunut toista sirkusta joka käyttäisi hologrammieläimiä. Uskon niiden vielä lisääntyvän. Eläinten oikeuksia ajavat ryhmittymät toimivat tämän asian ympärillä aktiivisesti maailmalla. EU:n alueella toimii noin tuhat sirkusta, joissa on sekä villi- että kesyeläimiä. Suomen sirkuksissa saadaan käyttää koiria ja kotikissoja, poneja sekä kesyhevosia ja -aaseja, kertoo Aluehallintovirasto. Tulevaisuudessa varmaan vähenee eläinten osuus sirkusnäytöksissä. 

Muistetaan kuitenkin, että ensimmäinen perinteinen eli klassinen sirkusesitys syntyi 1768 ratsastusnäytöksestä. Siihen kuuluu ainakin hevoset. Muistetaan myös, että eläintenkouluttajan on pakko pitää eläimensä hyvässä psyykisessä ja fyysisessä kunnossa, sillä hänen oma toimeentulonsa riippuu yksinomaan siitä.

Kommentit:


Voi jos ihmiset ymmärtäisivät että suurimmalla osalla sirkuseläimistä on hyvät oltavat, varsinkin nykyään. Älykkäät eläimet, kuten koirat ja hevoset voivat paremmin jos niillä on tehtäviä ja aivojumppaa sekä tietyt rajat mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Mielenkiintoista on että esimerkiksi koirien agilityharrastusta ja -kilpailuja sekä hevosten koulu- este- laukka- ja jopa ravikilpailuja pidetään täysin hyväksyttävinä vaikka varsinkin korkeammalla tasolla kilpailevat hevoset elävät varsin steriiliä elämää ja suuri osa vuodesta menee kuljetusautossa maanteillä, tallijärjestelyt usenmiten eri joka kisapaikalla ja mahdollisuus vapaaseen ulkoiluun kunnon laitumilla harvinaista herkkua. Norsujen liikuttaminen sirkusalueen ulkopuolella taidettiin Suomessa kieltää vuosi pari ennen niiden täysikieltoa joka osittain perustui siihen että norsut eivät saaneet tarpeeksi liikuntaa. Aasialaiset norsut ovat vuosisatoja olleet käyttö- ja työeläimiä siinä missä hevoset, aasit, koirat jne. Samoin kamelit. Nämä eläimet eivät elä huonoa elämää sirkuksessa, se on vaan erilaista. Aidot villieläimet kuten suuret kissapedot on asia erikseen vaikka nekin älykkäitä ovat mutta luontaisesti suhtautuvat ihmisiin vähintäänkin varauksella.
Yrsa Helles


.

No comments: