Tuesday 12 May 2020

1889 • Kreiwitar Drofy • Countess Drofy


Tämä alla oleva juttu oli Sanomia Turusta -lehdessä 5.4.1889. Ahkerasta etsinnästä huolimatta en löytänyt mistään sirkushistoriaa käsittelevästä kirjasta mainintaa kreivitär Drofy'stä tai hänen sirkuksestaan. Ilmeisesti loistavilla näytöksillä hemmotellut pariisilaiset eivät innostuneet kreivittären ohjelmasta.

Sanomia Turusta 5.4.1889:
Ylhäinen sirkusjohtaja.
Kreiwitar Drofy, joka on Itäwallan keisarinnan seurassa harjoitellut ratsastustaitoa, on äsköisin, perittyään miljoonan gulderia perustanut sirkuksen, joka wetää wertoja sirkus Renzin kanssa, ja aikoo näyttelyn aikana Pariisissa näytellä, mitä hänen hevosensa ja ratsastajansa osaawat.


Circus Renz oli saksalainen sirkusyritys. Sen perusti vuonna 1842 Berliinissä Ernst Jakob Renz (1815–1892) nimellä Sirkus Olympia ja se oli olemassa vuoteen 1897 asti. Parhaimmillaan Renzin tallissa oli 250 hevosta. Yhtiöllä oli useita kiinteitä rakennuksia Berliinissä, Hampurissa, Bremenissä, Breslau ja Wien. Nykyään useat saksalaiset sirkusyritykset käyttävät sukunimeä Renz. Heistä suurimpia ovat Circus Universal Renz ja Zirkus Renz Manege. Niiden lisäksi Saksan ulkopuolella on myös muita Renz-nimisiä sirkuksia, esim. Hollantilainen Circus Renz International, Circus Renz Berlin ja Circus Herman Renz, joiden oletetaan usein virheellisesti liittyvän kuuluisaan dynastiaan. Suomessa vieraili joku näistä Renzin sirkuksista vuosina 2002–2016. Sirkus Renz ei liikkumisistaan paljoa ilmoitellut. Kollegoiden mielestä se tuntui jopa liian salamyhkäiseltä.



.

No comments: