Monday 18 May 2020

1889 • Elvira Madigan + Sixten Sparre


Vuonna 1889 syksyllä tämä tragedia oli puheenaihe Pohjoismaiden ulkopuolellakin. Elvira Madiganin ja Sixten Sparren lyhyt rakkaustarina päättyi kaksoisitsemurhaan. Sixten oli naimisissa ja kahden lapsen isä. Elvira oli nuori, kaunis sirkustähti. Hän oli oikealta nimeltään Hedvig Antoinette Isabella Eleonora Jensen. Heidän kiihkeästä suhteestaan on kirjoitettu muutama kirja ja pari elokuvaakin on tehty.


Tampereen Sanomat 12.8.1889:
– Korkea esimerkki tarttuu
Köpenhaminasta ilmoitetaan heinäk. 23 p.: Meyerlingin näytelmän kaltainen murha on tapahtunut Tanskassa. Eräs nuori parikunta tuli Kes ik. 22 p:nä luonnonihanalla paikalla olewaan Swendborgin kylpypaikkaan, wiettääkseen kesää siellä. He ilmoittiwat olewansa luutnantti Sparrre rouwansa kanssa Tukholmasta. He oliwat iloisia ja näyttiwät rakastuneilta; he tekiwät usein retkiä lahiseuduille. Kylpy wieraat eiwät kuitenkaan uskoneet, että he oliwat mies ja waimo.
Äskettäin ilmoittiwat ruotsalaiset lehdet että eräs nuori ruotsalainen aatelismies oli jättänyt waimonsa ja karannut erään kauniin sirkus-tytön kanssa. "Awiopari" matkusti heti sen jälkeen läheiseen Saasingöhön, muka waan muutamaksi päiwäksi, He asettuiwat eräseen kalastajan mökkiin, kävivät wanhassa kirkontornissa, jossa "rouwa" kirjoitti wieraskirjaan itsensä "paronitar Betserasksi". Eilen illalla löydettiin he metsässä wierrettäin, molemmat ammuittuina pään läwitse rewolwerilla. Luullaan, että mies ensin oli ampunut naisen ja sitte itsensä. Kuolema lienee seurannut silmänräpäyksessä. Mies oli kreiwi Sixten Sparre, luutnantti Skånen rakunarykmentistä, ja nainen Elwira Madigan, sirkustyttö, joka kauneudellaan oli herättänyt huomiota monessa paikassa.

Tuntematon taiteilijaseurue 1860-luvulta.

Elvira Madigan (4.12.1867–19.7.1889) liikkui useita kertoja Suomessa.  Esimerkiksi Cirkus Madiganin kanssa, jolle tullessaan Tampereella talvella 19.11.–15.12.1879 rakennettiin väliaikainen sirkusrakennus rautatieasemaa vastapäätä. Sisätilaa lämmitettiin useilla kaminoilla. Tirehtööri oli John Madigan, taitoratsastaja ja tunnetun artistisuvun jäsen. Hän esiintyi amerikkalaisena (”från NeWyork”). Mukana nuorallatanssijana ja ratsastajana esiintyi nuori tyttönen Elvira Madigan.  Vierailun jälkeen tällaiset väliaikaiset sirkusrakennukset aina purettiin ja tarvikkeet myytiin edelleen.

Ilmoitus Åbo Posten -lehdessä 8.11.1879.

Elvira Madiganin veljet Frans Oscar Olsen ja Ludvig Elias Olsen kiersivät paljon sirkusten kanssa 1800 ja 1900 -lukujen vaihteessa Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. Frans käytti joskus nimeä Ozevy Ohlsen. Myös sirkusten nimet vaihtelivat. Suvun sirkusuraa jatkoi myöhemmin Fransin veljen Ludvigin poika Richard Olsson (1875–1951). Frans asui hänen talossaan Kouvolassa ja kuoli siellä tammikuussa 1919. Richard johti mm. Cirkus du Nordia ja Cirkus Fenniaa.


.

No comments: