Friday 21 February 2020

1886 • Sirkus Alb. Schumann • Suomessa • In Finland


Sirkus Alb. Schumann saapui Ruotsista Vaasaan ja kierteli Suomessa 3.6.–20.10.1886 reittiä Vaasa, Turku, Viipuri ja Helsinki. Matka jatkui Helsingistä Tarttoon. Seuraavana vuonna Schumann vieraili Helsingissä 18.9.–10.10.1887.
Kuinka Albert Schumann (1858–1939) sai lehdistön näin polvilleen Suomen vierailullaan Turussa heinäkuussa 1886? Sama hunajainen tiedottaminen jatkui Helsingissä elokuussa. Nykyään ei sanomalehdestä löydy näin lämminhenkistä tekstiä. Tämä juttu on aika pitkä, mutta mielestäni se kannattaa lukea. Lopuksi voi miettiä oliko Albert taitava tiedottaja vai oliko sirkus todella noin loistava.

Sanomia Turusta 28.6.1886 ja Turun Lehti 29.6.1886
Cirkus Alb. Schumann antaa täällä heinäkuussa näytäntöjä rautatientorilla, johon rakennetaan sitä warten cirkusrakennus.

Sanomia Turusta 5.7.1886
Sirkus Alb. Schumann'in näytännöt alkoiwat wiime lauantaina, jolloin wäkeä oli saapunut sangen lukuisasti tarkoitusta warten tehtyyn sirkusrakennukseen rautatientorilla. Seuran "ensimmäisen luokan taideniekat" tekiwätkin tehtäwänsä oiwallisesti, jonka tähden woipi toiwoa että yleisö lukuisasti saapuu sinne katsomaan näytäntöjänsä korkeammassa ratsastustaidossa, hewostaiwutuksessa, woimistelussa, osottelunäytelmässä j.n.p. Mieltymys oli yleinen ja tulee luultavasti olemaan senlainen, koska seura joka kerta antaa näytöksensä uuden ohjelman mukaan. Näytännöt alkawat joka ilta k:lo 8 jpp.

Turun Lehti 6.7.1886
Sirkus Alb. schumann antaa täällä tätä nykyä näytäntöjä joka ilta. Ensimmäinen annettiin wiime lauwantaina, jolloin, samoin kuin sunnuntainakin tuo tilapäinen sirkusrakennus Rautatientorilla oli melkein täpötäynnä katselijoita. Nämät esiytymiset owat toteuttaneet mitä edellä käynyt huhu tiesi kertoa tästä sirkusseurasta, nim. että sen näytännöt owat lajissaan katselemista ansaitsewaiset. Seuralla on monta erirotuista hewoista, joista toiset esintywät uljaina juoksijoina, toiset kaikenlaisten, usein oikein ihmeteltäwäin, konstien tekijöinä. Samoin on seurassa rohkeita ratsu-miehiä ja naisia, jotka ratsun selässä tekewät helposti waarallisimpiakin liikkeitä. Toiset mies- ja naistaiteilijat taasen esintyvät nuoralla tanssijoina, ilweilijöinä y.m. Paitsi hewosia on seuralla myös konsteja tekemään opetettuja koira-, sika- ja härkä-elukoita. Sen lyhyen ajan kuin tämä sirkus tulee kaupungissamme wiipymään, saanee se warmaan runsaasti katselijoita, sillä tämänlaista huwia ei täällä moneen aikaan ole ollut tarjona, ja lajissaan parempaa tuskin milloinkaan.
Huomenna annetaan, paitsi tawallista k.lo 8 alkawaa näytäntöä, myös lestennäytäntö, joka alkaa k:lo 5 j.pp., niinkuin lehden ensi siwulla näkyy.

Turun Lehti 8.7.1886
Sirkus Schumannin lastennäytännössä eilen K:lo 5 j.pp. oli runsaanlaisesti pienokaisia, joiden ilo siitä mitä he saiwat nähdä oli sekä nähtäwä että kuultawa.
Tawallisia näytäntöjä annetaan joka ilta k:lo 8.

Sanomia Turusta 12.7.1886
Sirkus A. Schumann näkyy yhä wieläkin wetäwän yleisön uteliaisuutta puoleensa, koska näytännöissä wiime lauantaina ja eilen löytyi katsojia huone melkein täydeltään. Kaikki näytännön eri osat onnistuiwat jotensakin hywin, jonka tähden yleisökin käsien taputuksilla innokkaasti toi mieltymyksensä ilmi.

Turun Lehti 17.7.1886
Schumannin sirkus se yhä waan houkuttelee yleisöä runsaanlaisesti joka ilta katselemaan näytäntöjänsä. Tänä iltana on näytäntö tawalliseen aikaan k:lo 8 illalla, jolloin ohjelma sisältää muun muassa pienen osoittelu-näytelmän nimeltä "Il Mato", ja huomenna on kaksi näytäntöä, k:lo 6 ja 8 j.pp.


Turun Lehti 31.7.1886
Ilmoituksia.
Sirkus Alb. Schumann.
Tänään lauantaina k:lo 1/28 j.pp. Juhlanäytäntö, sowitettu kunnioitettawia Naantalin kylpywieraita warten. Likemmin ohjelmissa.
Alb. Schumann. Johtaja.
Huom.! Höyrywene "Flink" lähtee näytännön jälkeen Turusta Naantaliin.


.

No comments: