Thursday 27 February 2020

1887 • Sirkusta Turussa ja Savossa • Circus in Turku and Savo


Tässä pari lehtileikettä toukokuulta 1887. Mikähän oli tuo sirkus, jonka kävijämääriä toimittaja oli mittaillut? Olisiko ollut Circus F. Ahrend? Ainakin se noihin aikoihin kierteli Suomessa samoin kuin Circus Busch ja Sirkus Schumann.
Toisessa lehtileikkeessä kerrotaan mainostempusta, jonka jotkut sirkus-herrat olivat keksineet. Veikkaan, että kyseessä olivat tivoli-herrat. Minkähän kokoinen tuo tulipallo oli? Vanha temppuhan se on, mutta harvemmin meillä nähty. Siihen aikaan ei varmaan vielä tiedetty mitään metsäpalovaroituksistakaan. Nykyään tällaiset hoidetaan ilotulituksella. Tulevaisuudessa droneilla.


Turun Lehti 5.5.1887: Sirkus ei enää näy woiwan houkutella yleisöä samassa määrin kuin alussa. Wiimeisissä naytännöissä on ollut sangen harwalukuisasti katselijoita.


Savo -lehti 5.5.1887: Paperisen ilmapallon laskivat "sirkus-herrat" täällä eilen illalla ilmaan karusellin luota. Pallon sisässä, joka oli alapäästä auki, paloi tulisoihtu. Ihmisjoukon ilakoidessa lähti se kohoamaan ja pakeni wähän päästä pohjoista kohti näkymättömiin.


.

No comments: