Sunday 9 February 2020

1887 • Sirkus F. Ahrend


Hämäläinen oli Hämeenlinnassa vuosina 1858–1901 ilmestynyt kaupungin ensimmäinen sanomalehti. Hämäläinen oli pitkään niin sanottujen ”vanhojen rehellisten fennomaanien” lehti. Se oli kielikysymyksessä maltillinen ja keskittyi paikallisiin asioihin. Hämäläistä lukivat myös Hämeenlinnan ruotsinkieliset, joilla ei ollut omaa lehteä. Maaliskuun 19. päivänä 1887 se kertoi, että paheellinen sirkus ei tulekaan kaupunkiin:
Sirkus Ahrend ei tulekaan tänne nytäntöjä pitämään. Maistraati oli myöntänyt sille luwan, mutta Kuwernööri kielsi, syystä että palkolliset ja koulunuoriso siinä tuhlaisi rahojansa. Helsingissä on niinikään sirkus kielletty, mutta siellä aikowat nuoret herrat itse pitä sirkusnäytännöitä.


Toista oli Turussa kuukautta myöhemmin. Ilmoitus Turun Lehdessä 16.4.1887:
Sirkus F. Ahrend antaa lauantaina 16 p:nä huhtikuuta k:lo 8 j.pp. Suuren Näytännön aiwan uudella ohjelmalla. Ohjelmassa esiintyvät ensi kerran: Bampa, espanialainen tiikeriori, 4-wuotias, jota ratsastaa neiti Betty Ahrend. Sekä lopuksi Herra ja rouva Denis, koomillinen ratsastus kahdella satuloitulla hewosella, jonka suorittawat hrat Hjertström, Didrig ja klowni Louis.
Huom.! Sunnuntaina 17 p. huhtikuuta annetaan 2 näytäntöä, ensimmäinen k:lo 6 ja toinen k:lo 8 j.pp. uudella ohjelmalla.
Kunnioituksella: F. Ahrend, johtaja.

No comments: