Monday 9 July 2012

Ernst Wehle



Ernst Wehle (synt. noin 1800) vieraili seurueineen Suomessa vuosina 1831–1832. Kiertue alkoi Viipurista toukokuussa 1831, kulki Loviisan, Helsingin, Hämeenlinnan, Turun, Vaasan, Uusikaarlepyyn, Kristiinankaupungin, Kokkolan, Oulun, Kuopion, Savonlinnan, Sortavalan ja Käkisalmen kautta takaisin Viipuriin, mihin kiertue päättyi helmikuussa 1832. Tämä julisteesta tehty postikortti on Turun vierailusta vuodelta 1834. Wehle oli "Kuninkaallinen Preussilainen Taiteilija", mikä tarkoitti sitä, että hän oli esiintynyt Preussin kuninkaallisille. Julisteessa olevat suihkut kuvaavat ilotulitusraketteja. Tempun tehoa ja vaarallisuutta lisättiin sillä, että ratsastaja pukeutui haarniskaan.

Wehlen seurue oli ratsastajapainotteinen. Ohjelmaan kuului taitoratsastusta, ponnahduslautahyppyjä, taikatemppuja ja ilmapallo. Wehle oli siis pääasiassa taikuri. Hän oli suuren Jacob Philadelphian oppilas. Kyseessä oli perheseurue. Lapsia seurueeseen kuului neljä ja he osallistuivat ohjelmiin.

Yksi Wehlen erikoisuus oli ilotulitukset. Wehle oli siis taikuri ja hänen kaulankatkaisutemppunsa oli myöhemmin kuuluisa. Vuoden 1834 vierailulla mainostettiin erityisesti sitä. Taikuri oli valmis illuusiossaan käyttämään myös vapaaehtoista yleisön edustajaa, mutta mikäli näitä ei ilmaantunut, oli kohteena oma Alexander-poika. Tämän pää näytettiin tempun jälkeen elottomana tinalautasella. Temppu esitettiin viimeiseksi ja sen vaikuttavuutta lisättiin kertomalla, että 'arvoisat herkkähermoiset naiskatsojat' voivat poistua ennen sitä. Kaikissa näytöksissä ei ollut ratsastusnumeroita vaan osa oli pelkkiä ilotulitusnäytöksiä.

Poika Alexander Wehle vieraili Suomessa vuosina 1845-1846. Myös hän oli eriikositunut ilotulituksiin ja osa näytöksistä sisälsi pelkästään sitä. Lähde Sven Hirn: Sirkus Kiertää Suomea.

No comments: