Wednesday 11 July 2012

Anatoli Durow



Anatole Durow (1864–1916) oli venäläinen klovni ja eläinten kouluttaja. Hän kuului Helsingissä vierailleeseen Cirkus M. Truzzin seurueeseen. Osa sirkuksesta vieraili Turussa muutamien artistien kanssa 9.2.1894. Tässä Grand Franco-Russe-Troupe -seurueessa oli julisteen mukaan tasapainotaiteilijoita, akrobaatteja, atleetti eli voimamies sekä sirkuksen suuri balettiryhmä.

Seurueen tähti oli kuitenkin Anatole Durow. Hän oli Venäjällä ja muuallakin Euroopassa kuuluisuus. Durow oli luonut oman klovnihahmon, joka oli  persoonallinen ja poikkeava ja jonka huumori perustui satiiriseen tekstiin. Hänen eläinvalikoimansa oli laaja. Siihen kuului rottia, kissoja, koiria, sika, villisika, kettu, kukkoja jne. Vasikka, kili ja lammas eivät kuuluneet Suomen vierailun seurueeseen. Durow oli siis nimen omaan erikoisten pieneläinten kouluttaja. Hän esiintyi klovnina eleganttina valkoisessa asussa, huolitellusti, varmasti ja valloittavasti. Durowin legendaarisin numero oli Sven Hirnin kirjan mukaan 'rottien rautatiematka'. Esiintyjiä oli pitkälti toista sataa ja ne toimivat paitsi pienoisrautatien matkustajina, myös konduktööreinä, kuljettajina, asemamiehinä jne.

Turussa seurue esiintyi Palokunnantalolla, mikä oli teatterirakennuksen ohella suosittu esiintymispaikka Turussa. Lehti-ilmoituksen mukaan esityksiä oli vain kaksi. Kuva on Turun Maakuntamuseon teettämästä postikortista.

No comments: