Saturday 7 July 2012

Yksipyöräinen


Yksipyöräinen on vain yhdellä renkaalla varustettu polkupyörä. Yksipyöräistä voi ajaa joko renkaan sisältä (monocycle) tai renkaan ulkopuolelta (unicycle). Korkeissa yksipyöräisissä on ketjuvälitys ja niitä nimitetään kirahvipyöriksi. Yksipyöräisestä voidaan riisua pois satula ja runko, jolloin sitä kutsutaan nimellä ultimate wheel.

Yksipyöräisen historia alkaa polkupyörän keksimisestä. Skotlantilainen seppä Kirkpatrick Macmillan kiinnitti kammet ja polkimet etupyörään vuonna 1839 ja kutsui sitä velosipediksi. Ensimmäinen massatuotettu ajoneuvo, Michaux-velosipedi suunniteltiin vuonna 1863. Vuonna 1866 James Stanley keksi polkupyörän nimeltä penny-farthing, jossa oli todella suuri etupyörä ja pieni takapyörä. Se oli kulkuneuvo, joka toimi inspiraationa yksipyöräiselle.

Vakiintunut teoria yksipyöräisen keksimiselle on se, että 1800-luvun loppupuolella keksittiin ottaa takapyörä penny-farthing polkupyörästä pois ja kisailla kuka pääsee sillä pisimmälle. Tätä oletusta tukevat kuvat 1800-luvulla tehdyistä suurirenkaisista yksipyöräisistä. Yksipyöräisellä ajo vaatii suurempia ajotaitoja kuin kaksipyöräisellä ajaminen, joten monesta niillä ajamaan pystyvästä tuli viihdyttäjä. 1980-luvun loppupuolella muutamat extreme-urheilun harrastajat kiinnostuivat yksipyöräisistä ja maastoyksipyöräily (MUni) oli syntynyt.

The Arthur Klein Family oli yksi tunnetuimmista ryhmistä 1900-luvun alussa musikaalisella taitopyöränumerollaan. Yläkuvassa mainospostikortti ehkä 1920-luvulta heidän esiintyessään Cirkus Orlandossa.

Alakuva osoittaa, että yksipyöräinen voi olla myös kaksipyöräinen, mutta silloin sitä pitää polkea taaksepäin päästäkseen eteenpäin. Valtteri taiteilee sillä tänä vuonna Sirkus Finlandiassa.


No comments: