Saturday 25 February 2012

Giacomino


Pietarin sirkukseen eli Cirque Ciniselliin liittyy tämäkin tarina. Sirkus Ciniselli vieraili Helsingissä 1912. Yksi sen vetonauloista oli maailmankuulu klovni Giacomino.

Italialainen Giacomo Cireni (1884–1956) oli yksi Euroopan tunnetuimmista klovneista 1900-luvun alussa. Kahdeksanvuotiaana hän oli makeismyyjänä teatterissa, jossa useat sirkusseurueetkin esiintyivät. Hän innostui akrobatiasta ja klovneriasta ja huomasi pian olevansa töissä pienessä Circo Pulaiotissa. Hän oppi useitakin sirkustaitoja ja siirtyi sirkuksesta toiseen hyvällä menestyksellä.

Ystäviensä kehoituksesta Giacomino matkusti Pietariin, jossa hän esittäytyi Scipione Cinisellille ja sai töitä. Palkka oli 3 ruplaa päivässä. Hän menestyi ja maine kasvoi. Hänellä oli oma asunto Pietarin keskustassa ja kun Cinisellin sirkus oli kesäisin kiinni, hän matkusteli esiintymässä ympäri Eurooppaa, myös Helsingissä. Hän oli hyvin suosittu myös tsaarin perheessä. Etenkin verenvuototautia sairastanut kruununperijä Aleksei piti hänestä. Giacomino käytti Venäjällä taiteilijanimestään kirjoitusasua: Zhakomino (Жакомино).

Sitten tuli vallankumous. Uuden johtajan kanssa Giacominolla meni sukset pahasti ristiin. Reilun tappelun jälkeen hän ylitti Siperian talvella 1918 ja saapui Vladivostokiin, josta hän pääsi laivalla Yhdysvaltoihin. Hollywoodissa häntä auttoi Charlie Chaplin pääsyssä elokuva-alalle.

1920 klovni Giacomino palasi Eurooppaan Circus Beketoviin ja sitten Circus Kroneen seitsemäksi vuodeksi. Vuonna 1945 hän siirtyi eläkelle ja kuoli 22.8.1956 lähellä syntymäkaupunkiansa Milanoa.


No comments: