Tuesday, 3 December 2013

Zoja Puska, leijonankesyttäjä


Nyt yli 80-vuotias Zoja Puska o.s. Romanoff aloitti esiintymiset leijonien kanssa 18-vuotiaana neitokaisena äitinsä omistamassa  Felix–nimisessä sirkuksessa.  Zoja oli  tottunut olemaan eläinten kanssa.  Hän oli aikaisemmin hoitanut perheen kolmea karhunpentua ja syöttänyt niitä jopa tuttipullosta. Kun karhut kasvoivat tarpeeksi suureksi, kaksi niistä vaihdettiin  Pasha-nimiseen leijonaan.  Zoja sai ohjeet totutella  myös Pashan kanssa olemiseen.  Se onnistui hyvin yhdessä hänen kasvinkumppaninsa Kalle Nymanin kanssa.  Kalle oli kortteerissa Romanoffien kotona ja opetteli karhujen ja leijonan kanssa olemisen lisäksi temppuilemaan trapetsilla.

Sirkus Felixin toiminta alkoi vuonna 1949. Vuosien varrella  sirkus  kasvoi ja kansainvälistyi ja siitä tuli ensin Sirkus Bonn ja sitten Sirkus Eurooppa. Teltta vaihtui suuremmaksi.  Viimeinen teltta  ostettiin Linnanmäeltä, missä se oli ollut Cirkus Peacockin telttana. Sirkus Eurooppa  kiersi vuoteen 1955.  Zoja Romanoff teki lejonanumeroa, missä Pasha-leijona juoksi kehää,  hyppi korokkeelta toiselle,  käveli lankkua pitkin ja nousi kahdelle jalalle. Yläkuvassa Zoja Romanoff yhdessä Pasha-leijonan kanssa.  Alakuvassa Sirkus Bonnin eläintenkuljetusvaunu. Zoja keskellä. Oikeassa laidassa Kalle Nyman, joka myöhemmin tunnettiin mm. nimellä Caru-kreikkalainen.

Zoja opetti Pasha-leijonan hyppäämään myös palavan renkaan läpi. Tarkka lukija kuitenkin tunnistaa, että alimmaisessa kuvassa ei ole Pasha-leijona, vaan leijona Wothan, joka myös hyppäsi  palavan renkaan läpi.

Lähteet: 
Markku Aulanko
Kirjat Arvoisa herra Tarzan ja Mennään sirkukseen
No comments:

Post a Comment