Tuesday 17 December 2013

Jokeri


Kaikkihan tietävät, että Jokeri on ns. villi kortti korttipeleissä. Se on myös tyyppi joka ei pidä Batmanista, Helsingin ja Espoon poikittaisen joukkoliikennelinjan eli runkolinjan 550 entinen nimi,  joukkueen ratkaisulyöjä tai -juoksija pesäpallossa, Veikkauksen arvontapeli, helsinkiläinen jääkiekkojoukkue ja Tikkurilan ensimmäinen vesiohenteinen maali. Se on myös suomalaisille taikureille kohdistettu ammattilehti.

Vanhemmat taikuudesta kiinnostuneet muistavat sen jo 1970-luvulta. Alkuaan Jokeri oli puhtaasti Markku Purhon taikurivälinekaupan mainosesite, joka ilmestyi säännöllisen epäsäännöllisesti esitellen asiakkailleen viimeisimmät taikureiden uutuustuotteet. Vuonna 1999 Jokeri muuttui mainosmonisteesta tilattavaksi taikurilehdeksi. Lehden päätoimittajaksi tuli taikuri Martti Sirén. Kustantajana säilyi edelleen Markku Purho Ky. Lehti muuttui sisällöltään aikakauslehden näköiseksi ammattilehdeksi. Lehti ilmestyy viisi kertaa vuodessa. Neljäkymmentä sivua täyttä asiaa niin ammattilaiselle kuin harrastelijallekin – uutisia, taustoja, tuotetietoutta, asiaa kotimaan rajojen ulkopuoleltakin.

Muuten – Jostain syystä useat Jokeri-hahmot ovat saaneet keskiaikaisen narrin ulkomuodon. Aika rohkeata, kun narri saattoi usein olla mielenvikainen tai näytellä sellaista. Hänen tehtävänsä oli huvittaa isäntäväkeä myös sukkeluudellaan.

No comments: