Thursday 3 September 2020

1929–2020 • Pentti Tuominen • Taikuri • Magician

Pentti Tuominen Peacockissa 1965.

Pentti Tuominen (2.3.1929–8.8.2020) ammensi ensimmäiset tietonsa Ilmari Jäämaan taikakirjasta.  Harjoitusinto jäi pysyväksi ja pian hän yllätti lähipiirinsä hyvillä tempuillaan. Leipäpuun hän hankki muista töistä, mutta jatkoi koko ajan esiintymisiä. Vuonna 1954 hän oli Linnanmäen Vihreällä Oksalla. Vaimostaan Tupsusta hän sai hyvän avustajan ja he esiintyivät nimellä Pentti & Partner. Pentti erikoistui nimenomaan kyyhkystemppujen tekemiseen ja yhdessä he tekivät illuusioita kuten esimerkiksi Vaihtuvat ihmiset.

Pentti & Partner mainoskortissa näkyvät Penan lempiaiheet eli liinat, kortit ja kyyhkyset.

Vuonna 1964 esiintymisiä oli niin paljon, että hän siirtyi ammattitaikuriksi ja vuona 1965 hän esiintyi  Linnanmäen Peacock-teatterissa. Taikapiirin jäseneksi Pentti Tuominen tuli 1957 ja oli erittäin aktiivinen osallistumaan sekä Taikapiirin että Esiintyvät Taiteilijat ry:n tilaisuuksiin. Hän osallistui kansainvälisiin taikurikongresseihin ja liikkui. Myöhemmin hän toimi tutorina Raimo Patroselle ja Timo Tikkaiselle.

Teksti Markku Aulanko

Tykkimäen Huvipuistosssa Solmu Mäkelän syntymäpäivillä.
Kuvassa vasemmalta taikuri Reijo Salminen, akrobaatti Ville Korpela, taikuri Urpo Marttinen, taikuri Timo Kulmakko, taikaprofessori Solmu Mäkelä, jonglööri Björn Gammals, huuliharppuvirtuoosi Raimo Sirkiä, taikuri Pentti Tuominen ja taikuri Jukka Santanen.

Taikapiirin kokous Raimo Sirkiän luona.  
Kuvassa vasemmalta Elena ja Sven Hirn, Pirkko Seppä, Lidia Sirkiä, Helana Karo, Erik Lindroos + vaimo, Kalle Kotilainen ja Pentti Tuominen. 

Ilmari Jäämaan Taikakirja vuodelta 1927.

Peacock ohjelmalehti 1965.

Kommentit:

Pieni korjaus. Jäämaan Taikurin kirja painettiin  1921. Se onkin paras Jäämaan kirjoista, koska siinä on korttitemppuja.

Jäämaan ensimmäinen painos on vuodelta 1913. Kirja on nimeltään Taikakirja ja siinä on Rudolf Koivun tekemä kansi.

OK


.

No comments: