Tuesday 10 March 2020

1887 • Cirkus Ahrend ja kuvernööri • Cirkus Ahrend and governor


Cirkus Ahrend pyrki Hämeenlinnaan maaliskuussa 1887. Se sai maistraatilta luvan, mutta kuvernööri perui sen, syystä että palkolliset ja koulunuoriso siinä tuhlaisi rahojansa. Samaan aikaan sirkus oli kiellettyä huvia myös Helsingissä. Myöhemmin heinäkuussa Cirkus Ahrend sai luvan tulla Parolaan, joka on Hattulan kunnan keskustaajama 12 km Hämeenlinnasta pohjoiseen. Sitkeä Ferdinand Ahrend yritti uudestaan myös Hämeenlinnaa, ja onnistui. Lupa heltisi maistraatilta. Kuvernööri taisi olla kesälomilla. Tässä muutama lehtileike noista vierailuista.

Hämäläinen lehti 2.7.1887:
––––––––––––––––––––––
Sirkus näyttelee huomena Parolan leirillä ja jos ilma on niin kaunis kuin näinä päiwinä on ollt, on warmaan moni kaupunkilainenkin käyttäwä tilaisuutta hywäkseen, nähdäkseen tuota täällä harwoin nähtyä huwia.
––––––––––––––––––––––
Ilmoituksia.
Sirkus F. Ahrend
antaa matkalla Pietariin, asianomaisella luwalla Parolan leirissä Sunnuntaina tämän kuun 3 p. k:lo 4 ja 8 j.p.p. kaksi suurta Sirkus näytäntöä suuressa ratsastaiteessa, hewoskesytyksessä, ilma- ja parterriwoimistelussa, manöwerissä ja kadriljissa, erinäisissä kansallispuwuissa.
Sirkukseen kuuluu 30 henkilöä ja 25 hewosta joissa myös suomalaisia.
Piljettihinnat 2 m., 1:50 ja 75 p.
––––––––––––––––––––––
Cirkus F. Ahrend gifver på genomresa till S:t Petersburg, med behörigt tillstånd å Parola läger Söndagen den 3 dennes kl. 4 och 8 e.m. tvänne stora Cirkus föreställningar ide högre rid konsten, hästdressyr, luft- & parterr-gymnastik, manöver och kadrilj m.m., i olika national kostymer.
Cirkus består af 30 personer och 25 hästar, äfven finländska.
Billjettpriserna: 2 m., 1:50 och 75 p.
––––––––––––––––––––––

Hämäläinen lehti 6.7.1887:
––––––––––––––––––––––
Sirkus Ahrend näytteli wasta toissa- ja eileniltana Parolan leirillä, kun pyhäksi eiwät olleet sen hewoset saapuneet. Wäkeä kuuluu olleen riskisti. Sirkus-isännällä on jälleen aikomus pyytää lupaa saada Hämeenlinnassa näytellä.
––––––––––––––––––––––


Hämäläinen lehti 13.7.1887:
––––––––––––––––––––––
Sirkus Ahrend, joka Parolan leirillä on antanut 11–12 näytelmää, täysillä huoneilla, ilmoittaa tämän päiwän lehdessä antawansa täällä (Hämeenlinna) ensimmäisen näytännön huomenna torstaina.
Seuraan kuuluu taitawia ratsastajattaria ja ratsastajia sekä notkeita, hullunkurisia klownia ja monta erittäin hywin opetettua hewosta, mikä kyllä kannattaa nahdä. Suuri sirkusmaja pystytetään Hämeensaaren tien ohelle.
––––––––––––––––––––––
Sirkus F. Ahrend antaa täällä 4 suurta nytäntöä alkaen torstaina t. k. 14 p. k:lo 8 j. p. p.
Likemmin affischeista ja ohjelmista.
––––––––––––––––––––––
Cirkus F. Ahrend gifver härstädes 4 stora förestellningar fr. o. m. torsdagen den 14 dennes kl. 8 e.m.
Närmare genom affiscker & program.
––––––––––––––––––––––


.

No comments: