Tuesday 31 March 2020

Sirkus Finlandia • Julisteet • Posters


Sirkus Finlandia aloitti vuonna 1976. Tuo vasemman puoleinen juliste on niitä ensimmäisiä. Finlandian tunnukseksi muodostui Leena Jurvakaisen taiteilema sirkushevosen pää. Oikeanpuoleisen julisteen vuosilukua ja tekijää en tiedä.


Nämä julisteet on kuvattu joskus alkuvuosina Finlandian talvileirin harjoitusmaneesin seinältä. Valitettavasti kuvan laatu on kovin heikko. Nämä ovat ulkomailta ostettuja valmiita edullisia julisteita, joiden päälle voi painaa tai liimata sirkuksen logon ja vierailupaikkakunnan nimen. Tarkkasilmäinen huomaa, että sinä vuonna on poikettu ainakin Närpiössä ja Teuvalla.


Vuonna 1982 Finlandian tähtiä olivat taikuri Kari Salmi ja hevoskouluttaja Gabi Donnert. Mukana olivat Circus Robert Brothers'in hevoset. Samana vuonna Sirkus Finlandia sai pikkuveljekseen Sirkus Kalevan, joka kiersi pikkupaikkakuntia kolme vuotta. Saksalainen Felix Quaiser osti Kalevan ja jatkoi samalla nimellä Suomessa vielä vuoteen 1986. Kalevan juliste oli ilmeisesti n.s. valmiina ostettu sirkusjuliste.


Finlandia hankki uuden pikkuteltan Kalevan tilalle 1985 ja nimesi sen Sirkus Finlandia Junioriksi ja isomman Sirkus Finlandia Senioriksi. Parittain kierrettiin Suomea ristiin rastiin aina vuoteen 1991 asti. Tuon vasemmanpuoleisen julisteen taiteili Sirkka Tikka. Ja olihan Finlandialla vielä kolmaskin sirkus vuosina 1988–1990 Circus Piccolo, sen julisteista kerroin maaliskuun alussa.


Tässä ollaan jo nykyisellä vuosituhannella. Vasemmalla on vuosi 2000 ja oikealla 2020. Nykyisissä julisteissa jätetään julisteen alaosaan alue tarralapulle, joka kertoo paikkakunnan nimen ja näytösten päivämäärät ja kellonajat. Tarran alle jää tuo keltaisella pohjalla oleva teksti. Reklaamikari Oy on suunnitellut Sirkus Finlandian julisteita vuodesta 1992 lähtien.

Kommentit:

Sirkus Kaleva oli nimellä Cirkus Quaiser vuonna 1986 ja lähes koko homman pyöritti perhe Felix Quaiser kun vanhemmat lapset olivat jo naimisissa myös esiintyvien artistien kanssa, musiikki tuli nauhalta ym.
Yrsa Helles 

.

No comments: