Sunday, 5 June 2016

Tivoli Seiterä • 50 vuotta • 50 years

Tuomo ja Mari Seiterä.

Tivoli Seiterä on tarjonnut naurua ja jännitystä jo 50 vuotta. Tivoli Seiterän – aiemmin Huvipuisto Seiterän – perusti Lauri Seiterä vuonna 1966. Lauri ja Johanna Seiterän pojasta Tuomo Seiterästä tuli tivolin johtaja vuonna 1991, ja hän jakaa vetovastuun yhdessä vaimonsa Mari Seiterän kanssa.

Onnittelut myös Tuomolle, joka tänään täyttää itsekin vuosia. Toinen tämän juhlavuoden kohokohdista oli pari päivää sitten tivoliin saatu satumaisen kaunis, aito venetsialainen, käsin maalattu hevoskaruselli. Tämä kaunotar on ihasteltavana Hämeenlinnan Prisman parkkialueella sunnuntaihin asti. Netistä löydätte muut vierailupaikat.

Lauri ja Tuomo Seiterä.

Lauri Seiterä (alkujaan Cederholm), syntyi Terijoella vuonna 1915. Samasta kaupungista oli lähtöisin myös Sariolan tunnettu tivolisuku, joka vaikutti Lauri Seiterän elämään vuosikymmenien ajan. Keväällä 1942 jatkosodan aikaan puolustusvoimat ja J.A.F. Sariola perustivat tivolin Karhumäelle. Lauri Seiterä palveli siellä kenttämestarina lähes pari vuotta, kunnes sotatoimet kiihtyvät ja hän palasi rintamalle.

Bo Ekelund (1922–2011) ja Lauri Seiterä (1915–1992) Linnanmäellä.

1946 Lauri Seiterä aloitti yhteistyön Lasten Päivän kanssa. Tuloksena syntyi Helsingin Messukentällä sijaitseva tivoli, joka kiersi myös muualla Suomessa. Kun Linnanmäki vuonna 1950 perustettiin, oli Lauri Seiterä yksi sen keskeisistä hahmoista. Hänellä oli puistossa useita erilaisia pelejä, mm. ammuntaa, renkaanheittoa, tykkipeli ja pommituspeli.

Lauri Seiterä ja Lin-Air -pommituspeli.

1951 Lauri Seiterä avasi Linnanmäelle Vedenneitohallin, yhden sen kuuluisimmista kohteista. Laurin vaimo Johanna (1934–2015) sai vastuulleen koko hallin 1959. Supersuosittu Vedenneitohalli jatkoi Linnanmäellä aina kesän 1981 loppuun asti, jonka jälkeen Linnanmäki rakensi paikalle oman peliautomaattihallinsa.

Fair Play, esiintymislava ja toimisto Nokialla 70-luvun lopulla.

1965 Lauri Seiterä osti Linnanmäen entisen autoradan, josta syntyi pohja omalle kiertävälle tivolille. Laitteet kulkivat traktoreilla ja junavaunuissa. Vuosien varrella Seiterässä nähtiin myös upeita vapaaesityksiä, mm. surmanhyppyjä ja trapetsitaiteilua.

Tivoli Seiterä Hyvinkäällä 2011.

Ystävänsä Leo Lindblomin kanssa Lauri Seiterällä oli sormensa mukana myös Neulan Huvipuistossa Tampereella. Pari vuotta myöhemmin samalle paikalle avattiin Särkänniemen huvipuisto vuonna 1975.

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: