Sunday 12 January 2014

Cirkus Brdr. Schmidt 1950


Tämä juttu oli tamperelaisessa Kansan Lehdessä 31.8.1950. Jutussa kerrotaan, että tanskalainen suursirkus Bror Schmidt saapuu Helsingistä Tampereelle linja-autoasemaa vastapäätä olevalle aukiolle. Nimessä on pieni virhe, mutta ei se haittaa. Bror-nimen tilalla pitäisi olla Brdr. eli Brøderne, joka tarkoittaa veljeksiä.

Jutussa mainitaan, että sirkuksen johtaja on Geovanni Otto. Toisaalta jutun valokuvassa kerrotaan olevan johtaja Schmidt hevosineen. Sirkus viipyy Tampereella pari viikkoa ja jatkaa sieltä Poriin, Turkuun ja Maarianhaminaan. Sirkus luovuttaa osan tuloistaan Sotainvaliidien Veljesliitolle. Sirkus on nyt kolmatta kertaa Suomessa. Ensimmäisenä vuonna annettiin järjestölle 6,6 miljoonaa ja toisella kerralla 15,2 miljoonaa markkaa.

Esitettävä ohjelma on rakennettu suomalaisen maun mukaan:
- Kolmisenkymmentä hevosta
- Laskusuorituksia tekevä poni
- Maailman kookkaimpiin kuuluva norsu Dina (lähes 10 tonnia)
- Säyseä ja iloinen karhuryhmä
Kaikki taiteilijat ovat korkeata kansainvälistä luokkaa. Ja lopuksi ohjelmassa ilmoitettujen numeroiden lisäksi kaksi ylimääräistä numeroa. Yleisö voi ratsastaa sirkuksen hevosilla eikä ole putoamisen vaaraa, mutta yleensä on sekunttipeliksi jäänyt osallistujien pysyminen hevosen selässä.

Sirkuksen piti tulla jo edellisellä viikolla, mutta kansa Helsingissä kuulemma ei päästänyt sirkusta lähtemään.

Samana vuonna Suomessa kiersivät ainakin Trolle Rhodinin Zoo Cirkus, Sirkus Felix, Suursirkus ja Sirkus Sariola. Myös kaikissa tivoleissa oli sirkusohjelmaa.

Alakuvassa Laila Schmidt, jonka oletan olleen mukana kiertueella omalla kouluratsastusnumerollaan.


No comments: