Sunday, 26 January 2014

Linnanmäki 1964


Linnanmäen opasvihkonen vuodelta 1964 oli painettu  liitupaperille ja sivuja oli 48.  Sen lisäksi oli erillinen keskiaukeama, missä oli esitelty kuukauden Peacock-ohjelma.

Suomenkielinen otsikkokirjoitus kertoi markkinahuvien kehityksestä ja niiden 1000-vuotisesta perinteestä.  Markkinoiden tarkoitus oli tarjota ”kaikenlaista huvituksia kansalle”.  Mukaan tulivat hevoskarusellien esikuvat ja kaikenlaiset pienoisnäytökset.  Myös kirurgit saattoivat antaa näytöksiä. Kerrotaan tohtori Johannes Andreas Eisenbartista, joka teki sappileikkauksia punaiseen viittaan pukeutuneena ja päässään valkoinen peruukki.  Leikkausten onnistumisesta ei kerrota mitään. Tämä huvimuoto kuitenkin kiellettiin 1746.  Sitten keksittiin uusi markkinahuvi.  Esiteltiin tavalla tai toisella vammaisia ihmisiä. Kysyttyjä olivat siamilaiset kaksoset, jättiläiset, kääpiöt ja partaiset naiset.  Siamilaisista kaksosista tunnetuimmat olivat Chang ja Eng.

Ruotsinkielisessä johdantotekstissä kerrotaan lentävästä trapetsista ja sen sankareista. Teksti on pitkälti samaa, mikä edellisenä kesänä oli ilmestynyt suomeksi.

Linnanmäelle vuokrattiin uusi maailmanpyörä, joka nimettiin Boston–pyöräksi.

Ulkoilmanäyttämöllä oli mastonumeroita ja musiikkivieraita. Toukokuussa  vapaanäyttämöllä oli  mastoakrobaatti The Golden Mast ja  heinäkuussa ruotsalainen Lindström Bros korkealla kireällä vaijerilla.  Oheisessa kuvassa Lindströmit, ulkoilmanäyttämö ja vanha maailmanpyörä ennen Boston-pyörää. Musiikkivieraista mainittakoon Cliff Richard & The Shadows, Odetta,  Anita O´Day ja Georg Ots.


Teatterihallissa oli koko kesäkauden Schuman’s Filmchimpansen (kuva alhaalla) ja Kolibri-teatterissa Nii Afadin Woodoo-show (kuva alinna).  Schuman kirjoitettiin yhdellä n-kirjaimella ja kyseessä oli taiteilijanimi.  Nimi sekoitettiin kahdella n-kirjaimella kirjoitettuun tunnettuun Schumann’in eläintenkouluttajasukuun ja se lienee tarkoituskin.  Linnanmäellä esiintyneen Anton Schuman’in velipoika Dominik käytti taiteilijanimeä Schumacher ja oli vuosia Toivo Sariolan tivolissa.



No comments: