Sunday 6 October 2013

Hjalmar Smedslund



Hjalmar Smedslund syntyi 29.7.1913. Hän harrasti jo pikkupoikana permantovoimistelua voimisteluseura Jyryssä. Vuonna 1933 pojat kokosivat yhteen esiintyjäryhmän johon kuuluivat Voitto Kanerva, Olavi Lappi, Viljo (tai Vilho) Loistovuori ja Hjalmar Smedslund. Mikä mahtoi olla tämän ryhmän nimi? He saivat tehtyä sopimuksen Ludvig Syversenin kanssa, jonka Tivoli Hesperian yksi vetonauloista oli Sirkus Royal. Pojat esittivät käsinseisontaa, flik-flakkeja, pyramideja, ja hyvä vauhti oli päällä koko ajan. Ja pojat saivat sopimuksen suraavaksikin vuodeksi. Työpaikkoina oli myös Suomen Tivoli ja Spåren Tivoli Corea. 

Kuvassa Royalin taiteilijoita 1933. Takana vas. Hjalmar Smedslund, Voitto Kanerva, Niilo Salo, Vilho Loistovuori ja Olavi Lappi. Edessä Eino Kettunen, Alarik Palenius ja Matti Suominen.

Kesäansiot eivät kuitenkaan riittäneet pitkälle, ja niin oli lähdettävä lukaalikiertueille. Hjalmarin pitkäaikaisin työtoveri oli Kosti Sjöblad, joka akrobatian lisäksi esitti lankanumeroa ja oli taitava myös trapetsilla. Joskus mukana oli Oskar Hildén, joka oli vatsastapuhuja, sittemmin hänen poikansa Åke Hildén, joka taas oli jonglööri.

Vuonna 1948 Hjalmar Smedslund meni veroviraston palvelukseen, jossa hän yleni Ylivahtimestariksi. Eläkkeelle päästyään hän toimi vahtimestarina myös Finlandia-talossa.

Lähde: Simsalabim-lehti No 154/1984


No comments: