Vuonna 1951 Linnanmäen huvipuisto oli auki toista kesää. Huvipuistoon oli edellisen talven aikana rakennettu iso puinen vuoristorata. Sirkus oli vaihtanut paikkaa ja saanut uuden teltan. Ensimmäisenä kesänä Sirkus oli ollut armeijalta vuokratussa teltassa ja teltta oli sijainnut Helsinginkadun puolella. Sen nimi oli ollut vain Sirkus – Cirkus. Vuonna 1951 sirkusteltta oli jo saanut Peacock-nimen ja sen mainittiin olevan sirkusrevyy. Teltta oli 750 katsojan nelimastoinen sirkusteltta ja se oli Alppilan puoleisen portin lähellä. Tämä teltta lienee se, mikä oli sittemmin Romanoffien Sirkus Euroopan käytössä. Ohjelma vaihtui kuukausittain. Myös ohjelmavihko painettiin kuukausittain. Siinä oli kaksivärinen kansi, mutta muuten se oli mustavalkoinen. Koko oli A5 ja sivuja 20. Näistä 9 oli puhtaita mainossivuja. Sirkusrevyyn säestyksestä huolehti Kullervo Linnan orkesteri samoin kuin edellisenäkin vuonna. Ulkoilmanäyttämöllä oli säestäjänä Mario Weberin orkesteri. Mario Weber hoiti sittemmin monta vuotta Peacockin kapellimestarin hommia.
Syyskuun 1951 ohjelma oli siis:
1. Kullervo Linna ja hänen sirkusorkesterinsa – Alkusoitto
2. Die Splendids – Vauhtia rullaluistimilla
3. 3 Powers – Tikapuu akrobatiaa
4. Ker Ben & Ly – Tasapainotaituruutta tikkailla
5. Gloria & Tschernoff – Tanssipari
6. Colani & Colani – Riitelevä pariskunta
7. Les 4 Maroccos – Vauhdikasta arabialaisakrobatiaa
8. 3 Alardis – Akrobatiaa lyhtypylvään nenässä
9. Dane & Baxen – Vanhat hauskat ystävämme jälleen
10. Gloria & Tschernoff – Tanssipari
11. Mills & Rebner – Crazy-koomikot
12. 4 Ramos – Suomal permantoakrobaatit
13. 3 Steenbachs – Polkupyörätaiturit keskiyöllä
Die Splendeds -numerossa oli mukana tyttö, josta sittemmin tuli Caru - Kalle Nymanin puoliso. Marokkolaiset olivat olleet ensin Cirkus 4000:ssa, joka teki yhteistyötä Sotainvalidien veljesliiton kanssa. Se joutui kuitenkin lopettamaan parin kuukauden kiertueen jälkeen.
Joka kuukausi oli joku suomalainen esiintyjä. Oheisessa syyskuun ohjelmassa sitä edustivat 3 Powers ja 4 Ramos. Powers-ryhmästä ei ole ohjelmalehdessä valokuvaa, mutta 4 Ramos-ryhmästä on tässä alapuolella. Siinä on mukana ainakin Matti Kaksonen vasemmalla ja oikealla oleva vaaleatukkainen kaveri on tietääkseni Olli Lintunen. Joku saattaa tunnistaa loput.
Peacockin ja ulkoilmanäyttämön lisäksi ohjelmaa oli Teatterihallissa, missä esiintyi afrikkalaista eksotiikkaa tarjonnut ”Chief Ormashi – afrikkalainen alkuasukasryhmä aitoine ja salaperäisine menoineen”. Ohjelmassa oli mm. afrikkalaisia tansseja, tulitemppuja ja tanssia elävien käärmeiden kanssa. Esiintyjillä oli koristeelliset asut ja päähineet ja kasvot maalilla koristeltu. Päänähtävyys lienee kuitenkin ollut esiintyjien musta iho. Elettiin aikaa, jolloin suomalaiset matkustivat hyvin vähän. Linnanmäki ja kiertävät tivolit olivat paikkoja, missä muita rotuja saattoi nähdä kosketusetäisyydeltä. Mustia miehiä kutsuttiin silloin ”neekereiksi” ja se luki esimerkiksi Suomen Tivolissa olleen teltan fasadissa.
Lähde: Markku Aulanko
Kommentit:
Kuvassa ovat tosiaan Matti Kaksonen ja isäni Olli Lintunen. Keskellä takana on enoni Raimo Karppinen, joka on voimistellut Kanadassa vielä -90 luvulla. Edessä keskellä on Paula, sukunimeä en tiedä. Hän esiintyi vain vähän aikaa kokoonpanossa ymmärtääkseni 50-luvun alussa vuoteen -52.
Mervi Lintunen
.
3 comments:
Kuvassa ovat tosiaan Matti Kaksonen ja isäni Olli Lintunen. Keskellä takana on enoni Raimo Karppinen, joka on voimistellut Kanadassa vielä -90 luvulla. Edessä keskellä on Paula, sukunimeä en tiedä. Hän esiintyi vain vähän aikaa kokoonpanossa ymmärtääkseni 50-luvun alussa vuoteen -52.
Loistavaa! Kiitos tiedoista. Kaikki muukin tieto näistä taiteilijoista on tervetullutta. Nämä on hyvä saada kirjattua ylös niin kauan kun vielä muistamme jotain.
Minulla on tietoa, olen kerännyt sitä siitä lähtien, kun tutustuin Markku Aulankoon v. 02. Pitäisi työstää aineistoa.
Post a Comment