Thursday, 5 April 2012

Klovni KarandashVenäläisen klovnerian syntyyn 1800-luvun alkupuolella vaikuttivat ehkä eniten veljekset Vladimir ja Anatoli Durov. He käyttivät paljon eläimiä esiintyessään; jopa 50 eläintä ja 15 lajia, kuten rottia ja kissoja yhdesssä. Heidän poliittinen satiirinsa johti moniin pidätyksiin ja karkotuksiin. Vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen Neuvostoliittoon perustettiin Klovnikoulu, jossa Durovin veljekset olivat opettajina.

Toisen maailmansodan jälkeen tunnetuin venäläinen klovni oli Mikhail Nikolayevich Rumyantsev (1901–1983) eli Karandash. Karandash syntyi Pietarissa. Hänen äitinsä kuoli, kun hän oli 6-vuotias. Hänellä oli sisar Kostya ja sisko Lena.

Karandash aloitti uransa jäljitellen Charlie Chaplinia, mutta myöhemmin hän jalosti hahmoa omanlaisekseen. Karandashin hahmoon kuului aina skotlanninterrieri Klyaksa eli Tahra. Sodan jälkeen hän imitoi myös saksalaista sotilasta.

Karandash on kiertänyt maailmaa ristiin rastiin Moskovan Valtionsirkuksen kanssa, Suomessa 1968. Hän työskenteli sirkuksessa kaikkiaan 55 vuotta. Viimeisen kerran hän oli maneesilla vain kaksi viikkoa ennen kuolemaansa.

Karandashin opetuksessa Neuvostoliitto sai kaksi muutakin kuuluisaa klovnia: Oleg Popov ja Yuri Nikulin. Todellisia maailmantähtiä molemmat.

Yläkuvassa Karandashin pienoispatsas Pietarin Sirkusmuseossa. Alakuvissa tulitikkuetikettejä ja postimerkki Karandashista.
No comments: