Tuesday, 3 April 2012

Diabolon isäMac Sovereigns tai Mc Sovereign eli Arthur Kaulfuss (1882–1955) kehitti vanhasta aasialaisesta lasten leikkikalusta hiidenhyrrästä varietee- ja sirkusnäytöksiin sopivan diabolo-numeron.

Sovereignejä löytyy sirkushistoriasta kolme kappaletta. Alkuperäinen Mc Sovereign, Diabolon Kuningas, Arthur Kaulfuss, aloitti sirkusuransa jo 9-vuotiaana trapetsilla tätinsä Miss Selinan kanssa. Jonkun tiedon mukaan ensimmäinen julkinen diabolo-esiintyminen oli 1907 legendaarisen Berliinin Talvipuutarhan varieteessa. Hän esiintyi  Helsingin Hippodromi-Sirkuksessa ainakin vuonna 1910. Vuonna 1920 hän esitteli metalliset silmukkakiskot, joita pitkin diabolo voi liikkua. Hän keksi myös käyttää diaboloja musiikissa ksylofonin tapaan.

Mac Sovereign II oli ilmeisesti Arthur Kaulfussin poika tai veljenpoika. Nimeä en löytänyt mistään. Hän esiintyi mm. Circus Medranossa 1952 ja 1957 sekä Rancy Circuksessa 1955. Vuonna 1972 hän myi numeronsa kaikki välineet henkilölle, josta tuli Mac Sovereign III.

Mac Sovereign III on 1942 syntynyt Wolfgang Schnieder. Tämä universaali taiteilija on toiminut klovnina, ekvilibristinä, muusikkona ja jonglöörinä ympäri Eurooppaa. Itseoppinut artisti tuli maneesille 16-vuotiaana. Hänen käyttämiään hahmoja ovat olleet myös Vulkano tulennielijä, Ray Johnson ekvilibristi, Terry Tex cowboy ja Ogambo humoristinen jonglööri.


Tässä alhaalla vielä Sovereign I:n juliste, jonka rinnalle Björn Gammals lähetti Sovereign III:n julisteen. Kasvot vain muuttuneet.


Kommentti:

Näin Mc Sovereign II esiintyvän Zirkus Sarrasanissa Frankfurtissa vuonna 1956. Mc Sovereign III näin esiintyvän Hansa Teatterissa Hampurissa marraskuussa 2001. Tämä Volfgang Schnieder käytti myös taiteilijanimeä FAX. Niitä temppuja, joita herrat silloin tekivät ei näe missään tänä päivänä.
BG
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Ylimmässä kuvassa on ensimmäinen Mc Sovereign. Mc Sovereign II:n sukunimi on Farchmin. Etunimeä ei ole tiedossa. Hän ei ollut sukua Arthur Kaulfussille. Tarkistin tiedot yhdestä maailman suurimmasta jonglööriarkistosta, jolla on tietoja lähes 11 000 jonglööristä.
BG
- - - - - - - - - - - - - - - - - No comments: