Tuesday 1 February 2022

1920 • Tom Belling Jr. • Klovni • Clown


New York Clipper kirjoitti 13 10.1920 näin:
KIELLETTY SUOMESSA. Terijoki, Suomi, 9. lokakuuta. Amerikkalaiset sirkustaiteilijat Tom ja Anna Belling eivät pääse Suomeen, koska heidän seurassaan on koulutettu aasi ja useita koulutettuja koiria. Bellingit olivat Venäjällä ja saivat useiden koettelevien kuukausien jälkeen Neuvostoliiton hallitukselta luvan lähteä maasta. He saavuttivat Suomen rajan turvassa, mutta totesivat, että Venäjältä peräisin olevan eläimen kuljettamisen estäminen estäisi heitä pääsemästä Suomeen, elleivät he hylkää esiintyviä eläimiään.
(Arkisto Jouni Hyytiäinen)

Juttu ei kerro millaisen päätöksen he tekivät. He olivat kuitenkin sen ajan suuria sirkustähtiä, kiertäneet maailmaa koko ikänsä. He tunsivat systeemit ja miten niistä selvitään. Eläimethän olivat heidän "työkalujaan". Ja olivathan he aiemminkin Suomessa käyneet. Tom Belling (1873–1934) ja vaimonsa Anna (1875–1961) järjestivät oman näytöksen seurueensa kanssa Helsingin Hippodromissa 19.9.1913. Ohjelmassa oli mm. Nainen Pariisista Miss Anetta. Veikkaan, että hän oli Tomin vaimo Anna, Ja eläinjoukkoon kuului myös 4 maailman vahvinta hanhea. Tom oli sirkusalan moniosaaja. Hän oli klovni, taitoratsastaja ja pieneläinkouluttaja. Useimmiten hänet näki valkoisena klovnina kaverinaan Aukusti-pelle.

Tom Belling ja Tony. Hippodromi Sirkus, vuonna 1913.

Tom Belling juniorin isä Tom (Frederic) Belling (1843–1900) saavutti poikaansa suuremman maineen sirkusmaailmassa. Hän oli myös klovni ja koulutti hevosurheilua ja akrobatiaa. Hän loi vahingossa sirkustaiteeseen Aukusti-tyyppisen klovnihahmon. Se tapahtui vuonna 1869 Circus Renz'ssä Berliinissä. Hän oli näytöksen taitoratsastaja. Eräänä päivänä hän liukastui tehdessään helppoa temppua. Hänen pomonsa Mr. Renz oli räjähtää tapansa mukaan. Tom vietiin pukuhuoneeseen teltan taakse ja ilmoitettiin, että kuukauteen ei saa esiintyä. Renzin lähdettyä Tom alkoi pelleillä, Hän puki päälleen tallipojan vaatteet nurinpäin. Joku löi peruukin hänen päähänsä. Tom lähti ulos huoneesta ja tömäsi suoraan pomoonsa. Tom lähti juoksemaan. Hänen pomonsa ajoi hänet suoraan maneesille. Tom kompastui ja putosi mahalleen. Yleisö karjui ja iloitsi, luullen sen olevan osa esitystä. Auguste, Auguste! (Tyhmä) he huusivat, kun Tom kompasteli kehässä. Lopulta hän pääsi ulos. Pomo odotti siellä ja nauroi. Hän teki Tomista klovnin seuraavaan esitykseen juuri näkemällään tyylillä. Tom Bellingistä tuli ensimmäinen Aukusti, koomisen kömpelö hahmo punaisine pallonenineen, pussimaisine vaatteineen ja ylisuurine kenkineen.  Vahingossa keksitty klovnityyppi, joka säilyy sirkushistoriassa iäti.

Vuonna 1949, Helsinki  Mannerheimintie 17, Hippodromi. 





.

No comments: