Friday 25 February 2022

Aimo Leikas • Illusionisti • Illusionist

Tytöt ja Aimo Leikas Tivoli Skandiassa 1971.

Aimo Leikas (12.5.1947–3.9.1976) on täällä blogissa esiintynyt useamman kerran, mutta nyt sain pari uutta kuvaa. Haukivuorella syntynyt Aimo oli harvinaisen monitaitoinen esiintyvä taiteilija, joka lopuksi kiinnostui eniten vaarallisista ohjelmanumeroista. Hän hallitsi hyvin tasapainonumerot, vaijerilla kävelyn, yksipyöräisellä ajamisen ja jongleerauksen. Hän oli veitsenheittäjä, fakiiri ja kahlekuningas. Vaarallisimmassa päässä olivat giljotiini, hirttäminen ja venäläinen ruletti.

Tytöt ja Aimo Leikas houkuttelevat asiakkaita Tivoli Skandiassa 1971.

Uransa alussa Aimo Leikas esiintyi paljon veljensä Raimon kanssa. Heillä oli mm. yhteinen fakiiri-numero. Taitojen ja maineen kasvaessa Aimo esiintyi kesäkiertueilla muun muassa Sariolan, Suurosen ja Pellikan tivoleissa osana isompaa näytöskokonaisuutta tai omassa side show -teltassa. Talvisin kierrettiin Suomea lämpimämmissa sisätiloissa erilaisissa seurojentaloissa, ravintoloissa jne. 

Aimo osallistui myös Pohjoismaiseen Taikurikongressiin Helsingin Hotel Inter-Continentalissa 19.–21.9.1975. Kuva: Kyösti Leikas arkisto.

Kesän 1976 kiertueen viimeinen etappi oli Hartolan Markkinat 3.syyskuuta. Leikas sai houkuteltua katsomoonsa vain seitsemän asiakasta. Koko ohjelma meni hyvin kunnes tuli venäläisen ruletin vuoro. Aseeseen ladattiin sekä oikeita patruunoita että vaarattomia paukkupatruunoita. Revolveriin tuli tekninen vika ja sen rulla pyörähti yhden pykälän liikaa. Leikas osoitti aseella itseään ja laukaisi. Show päättyi siihen. Leikas menehtyi saamiinsa vammoihin sairaalassa. Poliisitutkinnassa selvisi, että ase oli epäkunnossa.

Vuonna 1968 painettu juliste toimi vielä 1975 pienin korjauksin.

Leikas ei käyttänyt itsestään sanaa "taikuri". Hän oli mieluimmin "illusionisti". Uskallankohan sanoa, että mielestäni ne ovat yksi ja sama asia. Sanakirjat sanovat, että illuusio eli havaintoharha on hahmotusvirhe joka syntyy, kun aistiärsykkeen osat vääristävät kokonaisuuden. Illuusioksi kutsutaan myös taideteoksen, esityksen tai muun vastaavan synnyttämää todellisuusvaikutelmaa. Havaintoharha on väärin tulkittu aistimus, siinä on siis todellinen ulkoinen aistiärsyke, joka tulkitaan väärin. Ja siihenhän taikatemppujen esittäminen perustuu.




.

No comments: