Thursday 10 February 2022

Valas näytteillä Suomessa • Whale on display in Finland

Joonas Tampereella 1959.

Suomalaisilla on ollut kaksi kertaa mahdollisuus nähdä oikea valas ihan omin silmin. Ensin 1959 ja sitten 1973. Vuonna 1959 niitä oli kahdella eri näytteilleasettajalla. Kevättalvella 1959 suomalaisen viihde-elämän legenda Tom Hertell kuuli, että sveitsiläisellä taiteilija-agentilla Ueli Schlaepferillä (Schlepfer) oli täytetty Jonah-niminen valas. Hertellillä oli jo ennestään paljon yhteistyötä taiteilijahankinnoissa hänen kanssaan. Puhelimessa Schlaepfer lupasi Tomille valaan Suomen kiertueelle. Sovittiin tapaaminen Kööpenhaminassa yksityiskohtien sopimiseksi. Paikan päällä Tom kuitenkin kuuli, että Schlaepferin kiertuejohtaja olikin jo luvannut valaan Tomin kilpailijalle Ohjelmapalvelu Oy:n taiteilija-agentti Janne Hakuliselle. Vuonna 1962 Hakulinen perusti Ohjelma-Apu Oy -nimisen yrityksen. 
Joonas Ruotsissa.

Mutta, huono tuuri kuitenkin heitti kuperkeikkaa, kun Hertell samana iltana tapasi Amsterdamissa kollegansa Mr. Wurstin, joka yllättäin kysyi Tomilta haluaako hän täytetyn valaan esittelykiertueelle Suomeen. Tom asetti ehdoksi, että se saadaan Helsinkiin vapuksi. Ja niin 22 metriä pitkä Goliah-niminen valas saapui ajallaan vapuksi Ylioppilastalon pihalle 1959. Helsingin jälkeen alkoi "Goljatin" laaja maaseutukierros. Hakulisen kilpaileva Jonah-valas tuli Suomeen vasta myöhemmin samana vuonna Ruotsin kautta. Nimikin muuttui vähän suomalaisemmaksi: Joonas. Kiertueellaan jompi kumpi valas kuljetettiin myös rautateillä. Joskus jollain paikkakunnalla oli mukana myös kiertävä sirkus tai tivoli.

Jonas Tanskassa 1974.

Sirkus Finlandian perustaja Carl-Gustaf "Kalle" Jernström ja vaimonsa Leena Jurvakainen matkasivat kesäkaudet 1972–1975 ympäri Eurooppaa WWF:n eli Maailman luonnonsäätiön valaskampanjan mukana. Kalle ajoi jättirekkaa, jonka kyydissä oli preparoitu valas Jonah. Esittelyä ja kuljetusta johti sveitsiläinen Ueli Schlaepfer. Kalle pyysi häntä ottamaan yhteyttä Tom Hertelliin lisähenkilökunnan hankinnassa. Ensin kierrettiin Ruotsi, sitten Suomi 1973 ja sen jälkeen Tanska ja Hollanti. 

Jan "Texas" Eklund.

Vuonna 1974 kiertueen henkilökuntaan liittyi Tammisaarelainen Jan "Texas" Eklund. Joukkueessa oli pari-kolme muutakin suomalaista. Joonasta ei kuljetettu junalla Suomessa vaan rekka-autolla. Valaan kiertueella Texas jatkoi vielä ympäri Eurooppaa vuoteen 1978 asti Kallen ja Leenan lähdön jälkeen. Hän ehti olla myös toistakymmentä  vuotta 1976 perustetun Sirkus Finlandian palveluksessa. Myöhemmin Ueli Schlaepfer yritti myydä  Joonas-valasta Kalle Jernströmille Suomeen. Kallen vastaus oli "Mutta mitä minä teen vanhalla valaalla?" Kalle hylkäsi sopimuksen. Kolme viikkoa myöhemmin hän sai tietää, että Ueli oli kuollut. Schlaepfer ampui itsensä. Kalle soitti yhteisille tutuille, kollegoille, showmiehille ja sirkusihmisille ja sai tietää, että Schlaepfer oli tarjonnut myös heille valasta, tuloksetta.
 
Jonas Espanjassa.


.


.

No comments: