Saturday 29 January 2022

Mr Henry • Taikuri • Magician

Veikko Hurstin tekemä fasaadi Yläneen juhannusjulilla.

Jämsässä syntynyt Heikki Oravamäki (myöh. Suikki) aloitti taikurin taipaleensa noin 11-vuotiaana kotonaan. Välineinä olivat pahviset pelikortit, kolikot, vesilasi yms. Rippikouluikäisenä hän kierteli jo kyläkouluissa esiintymässä. Ensimmäinen TV-esiintyminen oli Sirkus Papukaijassa 1963. Taiteilijanimi on aina ollut Mr. Henry. Kolme vuotta myöhemmin löytyi vakituinen työpaikka artistille Suurosen Surmanajotivolista omalla teltalla vuosina 1967–1969 ja 1971. Kuusikymmentäluvun lopuilla Mr. Henry teki myös keikkoja nuorisoseurojen iltamissa ja tanssipaikoilla. Suurin sali oli Tampereen jäähalli. Hyvästä suosiosta huolimatta Heikki opiskeli muutakin kuin taikuutta. Neljä vuotta opiskelujensa ohessa hän elätti perheensä taikuriesiintymisillä. Niinpä 70-luvun alkupuolelta lähtien hän toimi valtion virkamiehenä eläkkeelle siirtymiseen asti vuonna 2011. Taikuri-keikkoja on tarvittaessa tehty kuitenkin edelleen.

Terä on aivan oikea sirkkelin terä. Kun Aimo Leikas epäonnistui kuolettavasti ampumistempussaan, Mr Henry lopetti myös tuon sirkkelinumeron esittämisen.

Heikki ei koskaan tuntenut omakseen isäpuolensa sukunimeä Oravamäki. Niinpä 1980-luvun lopulla hän otti käyttöön alkuperäisen sukunimensä Suikki. Myös Heikin vaimo Raila otti käyttöön oman tyttönimensä Peltokoski. He ovat asuneet Vaasassa vuodesta 1982 lähtien. Heikki Suikin harrastuksia on jo 30 vuotta ollut lentäminen, josta 20 vuotta lennonopettajana. Metsästys ja hirvimetsällä käynti ovat olleet mieliharrastuksia 80-luvulta asti. Heikki on laskujensa mukaan juossut 50 maratonia, joista yli 20 Tukholmassa. Vuori- ja jääkiipeily sekä ahkio- ja rinkkavaellukset ovat myös Heikin mieleen. 
Nyt on pakko sanoa tähän väliin: Respect!

Lasse Berkovitschin valmistama fasaadi kiersi useammalla taiteilijalla Suurosen Surmanajotivolissa: 1960-luvun lopulla Alexander Casso, Mr. Henry, 1975–77 Markku Purho, 1982 Peter Daniels, jne.

Tunnetuimpina fasaadimaalareina tivoleissa ja sirkuksissa toimivat aikoinaan, etupäässä sivuammattinaan mm. Veikko Hursti (akrobaatti), Lasse Berkowitsch, Tarmo Vilen (akrobaatti), Timo Kanerva (akrobaatti) ja Ari Backman. "Suuressa maailmassa" niiden suunnittelu ja tekeminen on tänään oikea ammatti.

Mr. Henryn mainostempaus Kotkan Meripäivillä.



.

No comments: