Tuesday 7 January 2020

Autot maneesilla • Cars on a ring


Ihan oikeita autoja näkee harvemmin sirkusmaneesilla. Johtuu ehkä siitä, että ne käryttävät pahasti ilmaa teltan sisällä. Sähköautolla se onnistuu tulevaisuudessa ehkä miellyttävämmin. Omista arkistoistani löytyi ensimmäinen maininta autosta vuodelta 1930. Suomessa vierailleessa Sirkus Medranossa esiintyi silloin ohjelmalehden mukaan Bretini-akrobaatit täydessä käynnissä olevassa autossa. Joskus 1930-luvulla myös Suomen Tivolin sirkuksessa esitti Frederich Norton voimailua autolla sirkuksen kupolissa. Olisi mukava tietää miten se tapahtui. Tuosta ylhäällä olevasta kuvasta tiedän vain, että se on vuodelta 1980 ja numeron nimi on Hajoava taksi. Onko se sama kuin Steckelin numero tuolla alempana? Auto on ainakin hyvin samantapainen.


Tämän kuvan mainoskulkueessa huristaa Barengos-ryhmä Tampereen Ratinassa 1950. He esittivät Sirkus Sariolassa numeron Ford-autohuoltoa 1900.


Vuonna 1961 ruotsalaisen Trolle Rhodinin sirkusvierailulla Suomessa esitettiin Jacksons Crazy Taxi -numero.


Kansallissirkuksessa nähtiin vuonna 1982 Ajatteleva taxiauto – Arnold's -niminen numero, jonka esittäjinä olivat Ulla ja Jack Steckel. Sama pariskunta esitti ainakin 1983 ja 1985 Hajoava taksi -numeron Sirkus Stella Nova'ssa.


1980-luvulla suomalaiset seurasivat televisiosta henkeään pidätellen Ritari Ässän seikkailuja. Hänen ihmeellisen Kitt-autonsa nokkaa hyväilee tässä kuvassa Sirkus Finlandia Juniorin juontaja Jouni Aalto vuonna 1988,


Rikollisten piirissä ehkä pelätään myös tätä Sealion Patrol'ia. John Burke ja hänen merileijonansa huristelevat tässä Monte-Carlon sirkusfestareilla vuonna 2008.


Yksi Sirkus Finlandian suurimmista tähdistä 2019 oli ukrainalainen voimamies Denis Ilchenko, joka mm. antoi ajaa ylitseen kolme tonnia painavalla Hummerilla.



.

No comments: