Saturday 4 January 2020

1882 • Sirkus Komarowskij


Suomessa vieraili 1882 melkein puoli vuotta venäläinen W.I. Komaroffskin seurue. Se poikkesi Viipurissa, Turussa ja Helsingissä. Jokaiseen kaupunkiin rakennettiin tilapäinen sirkusrakennus. Turussa se sijoittui Rautatientorille. Suomen kiertueen jälkeen matka jatkui Libauhun. Nimekkäitä artisteja ei ollut kuin Oskar D. Robinson, ratsastava jonglööri. Ohjelmisto oli kuitenkin melko tasalaatuista ja resurssit olivat kohtalaiset. Tässä kolme lehti-ilmoitusta Turusta ja alimmaisena uutinen Helsingistä, jossa sirkus tarjosi peräti 55 näytöstä.
_________________________________________________________________________


Sanomia Turusta 4.5.1882
Komaroffskin Sirkus antaa tänään näytännön, jossa muun muassa mainio koirain opettaja näyttelee koiriansa, jotka osaawat lukea, laskea lukua, y.m. Seura lähtee täältä tämän kuun 14 p:nä.

_________________________________________________________________________


Sanomia Turusta 16.5.1882:
– Komaroffskin Sirkus antaa tänään toukokuun 16 päiwänä wiimeisen, erinomaisen loistawan Näytöksen. Tarkemmin affischien ja ohjelmain kautta.

Turusta. Komaroffskin Sirkus, joka täällä on noin kuukauden ajan menestyksellä näytellyt, antaa tänään lähtiäisnäytännön. Seura lähtee täältä Helsinkiin.

_________________________________________________________________________
Suomen Wirallinen Lehti 22.5.1882:
Sirkus Komarowskij antoi eilen ensimmäisen näytäntönsä uudessa sirkusrakennuksessa Kaiwopuistossa. Rakennuksessa on kuusi istuinriwiä, paitse kalleriaa, ja se oli walaistu sähköwalolla. Näytelmä näkyi suuresti miellyttäwän yleisöä. Seura ei näy olewan kowin suuri, eikä sillä myöskään ole hewosia kowin paljon, waan kunnostaa itsensä kuitenkin. Erittäinkin on siinä taitawia akrobattia ja kujeilijoita, joiden sukkelat temput synnyttiwät wilkkaita käsientaputuksia aiwan täydessä huoneessa.
Toinen näytäntö on tänään.




.

No comments: