Saturday 14 December 2019

1883 • Sirkus Schumann


Cirkus Schumannin ensimmäinen vierailu Suomeen tapahtui 1883. Sirkus oli jo tuttu muissa pohjoismaissa ja Venäjällä. Se oli Euroopassa arvostettu korkeatasoinen sirkus. Vierailua varten rakennettiin Helsingin Hietaniemen torille väliaikainen sirkusrakennus, johon mahtui 1 500 katsojaa. Paikalla oltiin melkein kaksi kuukautta.


Suomen Wirallinen Lehti 1.6.1883:
– Sirkus Schumann aloittaa näytäntönsä huomenna. Seurassa on 80 henkeä ja 66 hewoista sekä oma 20 miehinen soittokunta.
Helsingin Wiikkosanomat 13.7.1883:
Pannaan toimeen Äkserauskentällä Kampilla Suuri Taide- ja Kilparatsastus, joka suoritetaan englantilaisilla puoli- ja täysi-rotuisilla hewosilla sekä arapialaisilla rotuhewosilla.
Suomen Wirallinen Lehti 16.7.1883:
– Sirkus Schumann toimitti eilen ehtoopäiwällä Kampin kentällä taideratsastuskilpailut, jommoista helsinkiläisillä ei ole ollut tarjona sitten Sirkus Hinnén aikoja. Ratsastuskenttä oli eroitettu nuorilla ja sen sisäpuolelle oli rakennettu soittolawa. Yleisöä oli kokoontunut runsaasti katselemaan tätä omituista näytelmää. Ohjelman eri numerot soivat hywän tilaisuuden sirkusseuran ratsastustaiteilijoille, sekä naisille että miehille, osoittaa taitoansa ja rohkeuttansa. Etewimmille ratsastajille jaettiin palkintoja. Myöskin oli ilmoitettu eri kilpailut issikoille ja maalaisille, joihin kuitenkaan ei ketään ilmoitaunaan. – Ilma oli koko kilpailuajan kaunista, waikka sekä ennen että jälkeen wähän wihmoin hienoa sadetta ja taiwas koko päiwän oli pilwipeitossa. 
Kilparatsastuksessa tapahtui se tapaturma että eräs pony-hewonen kompastui ja kaatui ja ratsastaja, hra Hugo, joutui ratsun alle niin pahasti että weri purskahti suusta ja sieraimista ja mies pyörtyi; hänet saatiin kuitenkin lääkärin awulla wirkoomaan.
(Tuo mainittu Hinnén sirkusvierailu tapahtui 1871)
Cirkus Schumann on useammankin eurooppalaisen sirkuksen nimi, aivan samoin kuin Renz-dynastian sirkuksilla. Schumann-dynastian esi-isä Gotthold Schumann (1824-1908) työskenteli pitkään hevoskouluttajana Renzillä kunnes perusti oman sirkuksen Cirkus Gotthold Schumann 1848. Schumann kierteli paljon Pohjoismaissa ja Venäjällä. Cirkus Schuman nähtiin Suomessakin muutaman kerran. Toiseksi vanhimman poikansa Albert Schumannin (1858–1939) kanssa Gotthold Schumann johti kiertueita  maassamme 1883 ja 1886–1887. Schumannien historiassa on jokunen sirkuksen lopetus ja uusia yrityksiä. Tietojeni mukaan dynastian viimeinen Tanskan Kansallissirkus Cirkus M. Schumann lopetettiin 1982. Schumannien suku on käsittääkseni kotoisin Saksasta, mutta melko varhaisessa vaiheessa he siirtyivät Tanskaan.


No comments: