Sunday 8 December 2019

1883 • Sirkuksen palo • Circus fire


Ensimmäinen sirkus-tyylinen ratsastusnäytös esitettiin Lontoossa 9.1.1768. Sitä esitettiin pyöreässä maneesissa  ja useimmiten taivasalla. Esitysmuodon suosion kasvaessa maneesi sai myös katon. Pian sirkukset olivat yhtä hienoja kuin komeimmat teatterit. Sirkukset lähtivät myös kiertueille. Esiintymiset suoritettiin taivasalla tai sitten rakennettiin väliaikainen sirkusrakennus aina uudelle paikkakunnalle saavuttaessa. Vasta paljon myöhemmin keksittiin ottaa käyttöön teltta.


Tämä Turun Lehdessä 20.1.1883 julkaistu uutinen ei kerro sirkuksen nimeä. Ilmeisesti kyseessä oli kiinteä sirkusrakennus, koska se oli valmistunut jo edellisvuonna.

Wenäjältä
– Sirkuksen palo Berditschewissä.
Tästä isosta tulipalosta, jossa niin monta ihmishenkeä joutui tulen uhriksi kertowat sähkösanomat nyt lähemmin seuraawaa: Kaupungin sirkuksessa syttyi tuli wenäläisenä uuden wuoden päiwänä (13 p:nä u.l.) kello 10 illalla. Näytännön lopussa poltettiin ilotulia, joiden kautta esirippu syttyi ensin, sitten seinät ja katto. Soittajat joutuiwat ensimmäisiksi tulen uhreiksi. Yleisö, jota oli noin 800 henkeä, syöksi owea kohden, joka oli sisäänpäin aukeawa, ja pakkautui siihen. Molemmat muut siwuowet huomattiin kiinni naulatuiksi. Sammutuskunta saapui paikalle puolen tunnin kuluttua, sillä wesiastiat oliwat jäätyneet. Tulipalo kesti kaksi tuntia. Uhrien luku on wirallisesti ilmoitettu 286:ksi. Näiden onnettomain joukossa oli useoita matkustawaisia wieraita. Kun owet awattiin tarjoutui katsojille hirveä näky: Kasa palavia ihmisruumiita. Palon kestäessä hyppäsivät monet akkunoista ulos. Ruumiit owat tuntemattomiksi turmeltuneet. Sirkus, joka oli rakennettu viime kuluneena wuonna puusta, wäliseinät oljilla täytetyt, sekä siinä olevat hewoset ja pukuvarasto paloiwat kaikki tyyni. 

Tuolla kaupungilla on muutenkin hyvin verinen historia. Englantilaiset kirjoittavat kaupungin nimen nykyään Berdychiv. Se sijaitsee Ukrainassa. Kaupunki perustettiin joskus 1430. Vuonna 1897 kaupungissa oli yli 50 000 asukasta ja heistä 80% oli juutalaisia. Vuosina 1941–1944 natsit tappoivat Berdychivissä 20 000 – 30 000 juutalaista.




.

No comments: