Monday 2 December 2019

1882 • Sirkus Gautier • Tampereella • In Tampere


Aikaisemmassa postauksessani Sirkus Gautier vieraili huhtikuussa 1882 Kuopiossa. Toukokuussa se oli siirtynyt Tampereelle. Aamulehti kirjoitti tästä Hewosteaaterin vierailusta hyvin ystävälliseen sävyyn.

Aamulehti 27.5.1882
"Sirkus" nimistä näytäntölajia saadaan täällä näinä päiwinä ihailla, koska tänne on saapunut Weljekset Gautier antamaan näytäntöjä. Siihen kuuluu paitsi muuta 15 ihmistä ja sama määrä hevosia.
Aamulehti 31.5.1882
– Huvien nautinto alkaa nykyaikana suostuttaa yhä enemmän mieliä, ja kun ne muuttuwat luonteeltaan siveellisemmiksi, sopusoinnullisemmiksi, kun julmain kirousten, juopumuksen ja tappeluin werosta kuullaan soiton ja laulun säveliä sekä hupaista, miellyttäwää puhetta, höystettynä tuon tuostakin hauskoilla leikkilauseilla, – ei liene kenelläkään niiden suhteen wastaan sanomista. Harwoin on ihmisijässä ilman puolesta niin ihania heluntaipäiwiä, ja ei milloinkaan ole täällä niin runsaati saatu huweihin osaa ottaa, kuin wiimw päiwinä. Sunnuntai iltana oli Pyynikillä ylevänautinnoiset soittajaiset, joissa oli lukuisasti kuulijoita. Sekä sunnuntaina että maanantaina tarjosi luonnon ihana Wiikinsaari kesän suloisuuden ihailijoille lempeyttänsä, ja sielläkään ei matkustajain luku puuttunut. Mainittuina päiwinä ja eilen illalla oli tuo yleensä Suomen kaupungeissa kiitetty Sirkusnäytäntö ("hewosteaateri") täydessä käynnissä , jossa niin ikään käwi paljon katsojia; sunnuntai iltana oli näytännössä noin 200 henkeä. Nämä näytännöt saawuttavat siitäkin syystä yleisön huomiota, kun sellaisia on ani harwoin täällä nähty. Ratsastajat esittäwät kappaleita myös n.s. "korkeammasta koulustakin",  ja yleensä harjoittawat ne kaikkia sellaisia temppuja, jotka Sirkus- eli pyöröteaaterin kanssa owat yhteydessä. Siinä nähdään mihin määrään ihmisen jäsenet tottuwat pontewuudessa ja notkeudessa, kun niitä taiwutetaan korkeampain woimistelusääntöjen mukaan. Koska Sirkusseura wiipyy täällä wielä joita kuita päiwiä, owat useammat tilaisuudessa tutustumaan sen temppuihin.


Aamulehti 3.6.1882
Sirkus Gautier antaa näytäntöjä sunnuntaina k:lo 8 j.pp., josta tahdomme huomauttaa lukijoitamme, koska Sirkus Gautierin esitykset kyllä ansaitsewat nähdä.



.

No comments: