Friday, 25 August 2017

Viihdettä Turussa 1862 • Entertainment in Turku


Turkulaisia hemmoteltiin huvitarjonnalla kesäkuussa 1862.  Åbo underrättelser -lehti julkaisi oheiset ilmoitukset  14.6.1862. Seuraavassa vapaa selitys ilmoituksista.


Ylinnä mainostetaan Kauppatorin reunalla olevassa Turun teatteritalossa vietettävää musikaalista illanviettoa.  Siinä esiintyvät Ruotsin Kansallislaulajat, jotka ovat pukeutuneet Ruotsin kansallispukuihin.  Ruotsin kansallispäivää on vietetty aikaisemmin kesäkuun 6. päivänä. Illanvieton ohjelmisto luvataan julkistaa seuraavan päivän lehdessä. Turun teatteritalon on suunnitellut P J Gylich mutta ulkoasun paranteli J C Engel.


Toinen ilmoitus mainostaa teatteritalon yläkerrassa olevaa  L.  Hedinin taide- ja vahanukkenäyttelyä.  Näyttely on auki kesäkuun 19. päivään saakka.  Näyttelyn sisällöstä on kerrottu erillisessä ilmoituslehdykässä,  joka on jaettu lehden mukana kaupunkialueella.


Kolmas ilmoitus kertoo tapahtumista Tivolissa. Turussa oli tuohon aikaan Hupilaksi kutsuttu tivoli, joka sijaitsi Hämeentullin kohdalla Hämeenlinnasta tulevan valtatien varrella.  Tivolissa esiintyi Riegon perheen seurue ja ohjelma sisälsi  nuorallakävelyä jopa ilman tasapainotankoa, akrobaattisia hyppyjä ja pitkän kävelyn, jonka suorittivat  Josefine ja Rudolf Riego. Portilla perittävä sisäänpääsymaksu on aikuisilta 10 kopeekkaa ja lapsilta 5 kopeekkaa.  Lipun mukana saa ilmaisen lipun karuselliin.  Tivolin alueella on mahdollista myös erikseen uudessa rakennuksessa tutustua Dannenbergin  suureen  Stereoskooppikabinettiin.  Sisäänpääsy sinne on aikuisilta 10 kopeekkaa ja lapsilta 5 kopeekkaa.

Lähteet:
Sven Hirn: Sirkus kiertää Suomea
Sven Hirn: Kaiken kansan huvit
Sven Hirn: Kuvat kulkevat
Sven Hirn: Alati kiertueella

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: