Friday 14 July 2017

1917 Vaudeville, Reinhold & Alexander


Lokakuun 13 päivänä 1917 herrat Reinhold ja Alexander ilmoittivat Kansan Lehdessä antavansa Waudeville-näytöksen Tampereen Teatterissa. Tampereen Keskustorin laidalla sijaitseva rakennus oli harvinaisen korkeatasoinen paikka tällaiselle sirkusseurueelle. Reinhold käytti jo silloin nykyaikaista illusionisti-sanaa. Alexander oli ulosmurtaja kuningas eli nykytermein kahlekuningas. Eksotiikkaa loi steppaava neekeri-koomikko Jack. Akrobatiaa esitti Emilio. Vaudeville-esityksiin kuuluva musiikki ja laulu hoidettiin ilmeisesti balalaikkojen tahdissa. Vaudeville eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen vaihteen molemmin puolin Pohjois-Amerikassa. Tässä tapauksessa sirkusseurue oli keksinyt uuden myyvän nimen itselleen. Samaa Vaudeville-sanaa käytti myös Sirkus Empire kolme vuotta myöhemmin.

Tässä alhaalla vielä toinen ilmoitus seuraavalta päivältä Tampereen Sanomissa samasta aiheesta pienin eroavuuksin. Ilmeisesti teksti on viety molempiin lehtiin samanlaisena, mutta jommassa kummassa paikassa latoja on parannellut tekstiä mielensä mukaan.



Muuten – Joskus kuulee nuorison suusta huudahduksen VAUDE!!!. Sillä kuvataan ihastusta ja hämmästystä. Tuleekohan se Vaudeville-sanasta? Ei kai?

Kommentit:


Liittyen tämän päivän blogiisi, olisiko siinä mainittu Reinhold sama henkilö kuin tässä
postikorttissa ERIC REINHOLD, jonka siviilinimi oli ERIK ARPPE (27.4.1892–7.8.1977)?
BG

Lisää Arppesta täällä:
https://sirkusteltta.blogspot.fi/2013/08/taikuri-noita-ja-parturi-erik-arppe.html

.

No comments: