Siltasaaren sirkusmaneesin pihaa. Nouveau Cirquen englantilainen sirkustirehtööri
Hubert Cook sirkushevosen selässä Helsingissä, Paasivuorenkatu 2. Hän oli
yksi aikansa kuuluisimpia taitoratsastajia. Hubert Cook vieraili Helsingissä
vuosina 1886, 1905 ja 1907.
Vikellys on akrobatiaa laukkaavan hevosen selässä. Hevonen laukkaa kilpailussa ympyrällä. Ympyrän keskellä oleva juoksuttaja säätelee hevosen liikkeitä liinan, juoksutuspiiskan ja ääniapujen avulla. Vikellystä harrastettiin jo antiikin aikana. 1800-luvulla sekä 1900-luvun alussa vikellys oli tärkeä osa ratsuväen harjoittelua. Nykyään vikellys on vaativa kilpaurheilulaji mutta myös erinomainen tapa parantaa notkeuttaan, tasapainoaan ja koordinaatiokykyään.
Eläinkouluttaja Amadeo Folcon tytär ja Anna Jernström kehittivät yhdessä
vauhdikkaan kasakkanumeron 1986.
Hevonen laukkaa halkaisijaltaan vähintään 15-metrisellä ympyrällä vastapäivään, ja ympyrän keskellä oleva juoksuttaja antaa merkkejä hevoselle ääniapujen, juoksutusraipan sekä juoksutusliinan avulla. Vikeltäjät hyppäävät vauhdissa hevosen selkään ja suorittavat siellä erilaisia voimisteluliikkeitä. Vikeltämistä harjoitellaan laukan lisäksi myös käynnissä, harvoin ravissa. Sirkuksen pyöreä maneesi on halkaisijaltaan noin 13 metriä (14 jaardia tai 42 jalkaa = 12,8 metriä). Pienempiäkin on, mutta niissä vikeltäminen on vaikeampaa.
Taitoratsastusta Sirkus Finlandiassa 1984. Onkohan kyseessä The Florians eli osa
Jarzin ryhmästä? He tekivät saltomortalen hevoselta toiselle täydessä laukassa.
Ainakaan suomalaisissa sirkuksissa ei käytetä vikellys-sanaa. Sen sijaan käytetään termejä jockey-, kasakka- tai taitoratsastus. Niissä on ehkä paremmin sirkukseen sopivaa hohtoa.
Sirkus Finlandian nykyinen sirkustirehtööri Carl Johan Jernström eli Pikku-Kalle vuonna 1993
12-vuotissyntymäpäivälahjaksi saamansa Pigi-hevosen kanssa.
.
No comments:
Post a Comment