Meidän tuntemamme klassisen sirkusesityksen keksi englantilainen ratsastuskoulun pitäjä Philip Astley 1768. Hän oivalsi ottaa käyttöön pyöreän maneesin, jonka ympärille rakennettiin katsomo. Astley huomasi, että pyöreässä maneesissa hevoset saattoivat juosta pitkiäkin aikoja nopealla vauhdilla. Kun vauhti oli tasaista, hevosen päällä saattoi ratsastaja tehdä näyttäviä numeroita. Ratsastusnäytöksiinsä hän otti mukaan akrobaatteja ja muita esiintyviä taiteilijoita. Astley ei nimittänyt esityspaikkaansa sirkukseksi vaan hän käytti Amphitheatre-nimeä. Circus-sanan ottivat ensimmäisenä käyttöönsä hänen kilpailijansa Charles Dibdin ja Charles Hughes vuonna 1782. Myös Hippodrome-nimeä käyttivät jotkut yrittäjät. Sana tulee kreikankielestä.
Mieleni tekee väittää, että Dibdin ja Hughes keksivät tuon Circus-sanan muinaisesta Roomasta. Kaikkihan muistavat historiasta Circus Maximus -rakennuksen. Tuossa ylhäällä on Gismondin valmistama, osin romantisoitu pienoismalli tästä valtavasta kilpa-ajoradasta sen kukoistusajalta. Paikan löytää Roomasta tänäänkin, mutta vaati paljon mielikuvitusta, jotta sen pystyy hahmottamaan paikalleen. Paikalla on nurmikkoa ja puistoa, mutta maaston muodot ovat selvät.
Vuonna 10 keisari Augustus rakennutti paikalle keisarin aition ja obeliskin. Netistä löytyvien tietojen mukaan rata oli loistonsa aikana 621 m pitkä ja 350 tai 118 m leveä. Radan keskellä oli seinämä. Areenan toinen pääty oli pyöreä, toinen suora. Katsomoon mahtui yli 200 000 katsojaa. Areenalla järjestettiin uskonnollisia festivaaleja, hevosajoja, myöhemmin myös taitoratsastusesityksiä, painiotteluja ja verisiä ihmisten ja villieläinten välisiä otteluja. Verenvuodatus loppui 100-luvulla. Viimeinen näytäntö pidettiin Roomassa 549. Samanlaisia areenoita rakennettiin monille paikkakunnille koko Rooman valtakunnan alueella. Osa niistä on vieläkin turistien nähtävissä raunioina. Lisätietoa löytyy esim. Robert Colen nettisivuilta www.circusmaximus.us
Circus Maximus on latinaa. Italiaksi se on Circo Massimo. Circus-sanalla on muitakin merkityksiä varsinkin englanninkielessä. Sillä tarkoitetaan piiriä, kehää, aukiota – esimerkiksi Piccadilly Circus on eräs liikenneympyrä ja aukio Lontoon keskustassa. Väkisinkin tässä tulee mieleen, että jos Dibdin ja Hughes eivät olisi ottaneet circus-sanaa käyttöönsä, kutsuttaisiinko tänä päivänä ravikilpailuja sirkukseksi?
No comments:
Post a Comment