Tuesday 22 January 2013

Sirkus-filatelia



Postimerkkien kerääminen alkoi ensimmäisen valtiollisen Isossa-Britanniassa 1840 julkaistun postimerkin myötä. Ensimmäisen merkin, mustan pennyn eli Black Pennyn, eri painosten eroavaisuudet antoivat sysäyksen keräilylle ja filatelistiselle tutkimukselle. Aihekeräilyksi kutsutaan keräilyä, jossa postimerkkejä kerätään niiden kuva-aiheen perusteella, kuten esimerkiksi kasveja, lintuja, junia yms. Sirkus on yksi mielenkiintoinen keräilykohde. Merkkejä löytyy yllättävän paljon.

Sirkus Finlandia on julkaissut useita omakuvapostimerkkejä. Yläkuvassa yksi arkki niistä, vuonna 2003 julkaistu postimerkki.

Alakuvassa mielenkiintoinen suomalainen ensipäivän kuori. Merkki ilmestyi 15. huhtikuuta 2002. Merkin on piirtänyt Nina Rintala ja sen arvo on 0,60 euroa. Merkki kuuluu Euroopan postihallintojen yhteiseen EUROPA-postimerkkisarjaan. Yllättävästi kirjekuoren kuva-aiheeksi on valittu norsu, vaikka norsuja ei miesmuistiin ole saanut esittää suomalaisessa sirkuksessa! Muualla Euroopassa ne ovat sallittuja. Näin vahvasti siis suomalaisten mielikuviin on jäänyt se, että norsut kuuluvat sirkukseen.



Kommentit:

Taikurimestari Solmu Mäkelä on myös tunnettu filatelisti ja hänen kokoelmansa on usein palkittu kansainvälisissä alan kilpailuissa. Aihekokoelma Sirkuksen kiehtova maailma (The Enchanting World of Circus) sai Vermeil-palkinnon Singaporessa järjestetyssä filatelistien maailmankongressissa ja lokakuussa 2006 Espanjan Malagan kongressissa hopeaa. Kokoelma koostuu harvinaisista sirkuspostimerkeistä, joita on julkaistu modernin sirkuksen olemassaolon aikana. 

No comments: