Saturday 24 November 2012

Trapetsi



Ensi maanantaina taitaa iltayö kulua televisiota tuijottaen. Sieltä tulee nimittäin vuonna 1956 valmistunut elokuva Trapetsi. On se tullut telkasta aikaisemminkin, mutta siitä huolimatta. Pääosissa Gina Lollobrigida (s.4.7.1927), Burt Lancaster (2.11.1913–20.10.1994) ja Tony Curtis (3.6.1925–29.9.2010). Filmi kuvattiin edelleen toimivassa Cirque d'Hiver Bouglione -sirkusrakennuksessa keskellä Pariisia. Burt Lancasterille touhu oli tuttua. Hän toimi aiemmin sirkuksissa akrobaattina, mutta loukkaantumisten takia lopetti sen ja siirtyi filmiin. Kaikki rooliinsa kuuluvat stunt-osuudet ovat Lancasterin itse suorittamia. Italialainen Gina Lollobrigida nousi tämän filmin ansiosta koko maailman tietoisuuteen. Se oli hänen ensimmäinen Hollywood-leffansa. Hänen oikea nimensä oli Luigina Lollobrigida. Tony Curtisin oike nimi oli Bernard Schwartz.

Trapetsi eli kiikkurekki on sirkuksen ilma-akrobatiassa käytettävä väline. Trapetsi koostuu tangosta, joka roikkuu kahden köyden varassa. Trapetsinumero voi olla perusmuodoissaan staattinen, keinuva tai lentävä. Tässä filmissä esitetään lentävää trapetsia, jota pidetään klassisen sirkuksen kuninkuuslajina. Siinä artisti lentää ilman halki toisella rekillä olevan kiinniottajan käsiin. Usein lentäjä tekee ilmalennon aikana esimerkiksi voltin tai piruetin.

Yläkuvassa 80-luvun alkupuolella Sirkus Finlandiassa esiintynyt ryhmä The Flying Jarz.  Kiinniottaja Giovanni Jarz toimi myöhemmin, kuolemaansa asti Sirkus Finlandian telttamestarina ja ilmassa lentävä Maria Elena Jarz hymyilee edelleen Finlandian kioskeissa. Alakuvassa vuonna 1977 Suomessa vierailleen italialaissirkuksen Circo Citta' di Roma lentävä trapetsiryhmä Trio Hunfi.


No comments: