Sunday, 31 July 2016

Leo Paularinne, surmanajaja • Wall of death rider


Eipä sitä silloin kuulosuojaimista eikä vahingollisista kaasuista tiedetty yhtään mitään. Iso puinen tynnyri huojui ja tärisi. Yleisö seisoi ylhäällä tynnyrin reunalla katsellen alas hornan kattilaan. Se oli surmanajoa. Onko vielä surmanajopyttyjä käytössä vai käyttävätkö kaikki teräspalloja?


Surmanajajat olivat ihailtuja tähtiä. Yksi heistä oli Leo Paularinne. Hän ajoi paljon esimerkiksi Ludvig  ja Niilo Syversenin omistamassa Tivoli Hippodromissa Helsingissä 1946. Suomen Tivolissa Paularinne ajoi yhdessä Eino Pönkäsen kanssa 1952. Hän on ajanut ilmeisesti sekä pytyssä että pallossa. Surmanajajia olivat myös Ludvigin lapset Sylvi ja Otso.


Sylvi Syversen ajoi surmanajoa myös Tivoli Hippodromissa. Toisena ajoi hänen veljensä Otso Syversen. Kuvassa sisarukset muistokortissa vuodelta 1946. Sylvi meni naimisiin Leo Paularinteen kanssa. Thelma Paularinteen puoliso  oli Arvo Paularinne. Arvo ja Leo Paularinne olivat veljeksiä ja menivät naimisiin  sisarusten Thelma ja Sylvi kanssa.

Muuten – Surmanajosta käytetään englanninkielisiä käännöksiä Wall of Death, Well of Death, Motordrome, Silodrome tai Globe of Death. Mutta mitä on surmanajaja englanniksi?

Kommentit:

Reisjärveläisillä Surmanveljillä on käytössä perinteinen puinen pytty.
Harri Karvonen


.

2 comments:

  1. harri.karvonen@iki.fi31 July 2016 at 13:30

    Reisjärveläisillä Surmanveljillä on käytössä perinteinen puinen pytty.

    ReplyDelete