Thursday 23 May 2024

Sirkusten työntekijät • Circus workers

Sirkusten henkilökunta koostuu pääasiassa kahdesta ryhmästä: vierailevat taiteilijat ja muut työntekijät. Isoissa kiertävissä sirkuksissa taiteilijoiden osuus on pienempi kuin muiden henkilöiden. Myyjien, huollon, esitystekniikan ja toimistoväen lisäksi suurin ryhmä on telttamiehet. Kerron nyt lyhyesti heidän värikkäästä työstään.

Sirkus Sariola 1952

Sirkus Finlandia 2010

Nimensä mukaisesti telttamiehet huolehtivat melkein kaikesta mikä liittyy telttaan ja sen toimintaan. Aamu alkaa autokaravaanin startatessa kohti seuraavaa esiintymispaikkaa. Rekkojen kyydissä on teltta, katsomo ja kaikki sen vaatimat tarvikkeet. Kuskeina useimmiten telttamiehet. Muu kalusto seuraa karavaanin perässä.

Sirkis Finlandia 2004

Sirkus Finlandia 2010

Teltta pystytetään telttamestarin johdolla. Teltan koosta ja säästä riippuen aikaa rakentamiseen kuluu muutamasta tunnista useampaankin. Kun teltta on pystyssä telttamiehet pääsevät hetken tauolle ja artistit sisälle harjoittelemaan.

Sirkus Sariola 1953

Sirkus Finlandia 2020

Noin tuntia ennen näytöstä telttamiehet ilmestyvät jälleen telttaan aivan kuin uusina miehinä siisteissä asuissa. Nyt asiakkaat käyttävät heistä nimitystä vahtimestari. He tarkistavat pääsyliput ja ohjaavat asiakkaat paikoilleen.

Sirkus Finlandia 2017

Sirkus Finlandia 2016

Näytöksen alkaessa heidän tittelinsä muuttuu jälleen. Nyt he ovat maneesipoikia. Pomokin vaihtuu ja hänen tittelinsä on maneesimestari. Artistien numeroitten välissä he huolehtivat maneesin kunnosta ja avustavat taiteilijoita rekvisiitan siirroissa ja turvalaitteiden toiminnasta. Joskus he saattavat joutua itsekin esiintymään.

Sirkus Sariola 1953

Sirkus Tähti 2024

Hyvin suosittu maneesipoikien työasu on luurankotakki. Sen historia juontaa klassisen sirkustaiteen syntyyn 1768 Lontoossa. Ensimmäisen sirkusnäytöksen järjesti ratsuväen vääpeli Philip Astley, joka väritti ratsastuskoulunsa näytöksiä kiertävien katutaiteilijoiden esityksillä.

Sirkus Finlandia 2015

Sirkus Finlandia 2020

Kun viimeinen näytös loppuu ja asiakkaat ovat poistuneet, maneesipojat heittävät rennommat asut päälleen ja muuttuvat jälleen telttamiehiksi. Illan pimetessä teltta on taas paketissa ja jää odottamaan seuraavaa paikkakuntaa aamulla.

Sirkus Finlandia 2017

No – vähän pitkä tästä jutusta sittenkin tuli, mutta suunnilleen näin se homma kulkee isoissa sirkuksissa. Jos paikkakunnalla ollaan pitempään, telttamiehille keksitään kyllä lisähommiakin. Pikkusirkuksissa systeemi on tietysti huomattavasti yksinkertaisempaa.



.

No comments: