Sunday 9 June 2024

Philip Astley Centre


Poikani kanssa saimme tilaisuuden käydä tutustumassa vasta avattuun tyylikkääseen  Philip Astley Centre'en Newcastle-under-Lyme'ssä. Kaupunki on melkein keskellä Englantia Manchester'n ja Birmingham'in välissä. Pikavierailusta muodostuikin pitempi tutkimusmatka kuin oletimme. Tuntui kuin olisimme ajautuneet aarresaarelle. Katseltavaa ja tutkittavaa olisi löytynyt useammaksi päiväksi. Monet kiitokset oppaallemme Andrew Van Buren'lle, kansaivälisesti arvostetulle artistille ja Philip Astley Centre'n puuhamiehelle. Hänestä kerron lisää myöhemmin.

Andrew Van Buren, Kari Nieminen, Mikko Nieminen ja
takana tietysti Philip Astley.

Philip Astley'n (8.1.1742 – 20.10.1814) nimi näkyy kaikkialla Newcastle-under-Lyme'ssä. Monissa kohdissa kerrotaan, että liikut nyt sirkusnäytöksen keksijän synnyinkaupungissa. Harva kaupunki voi ylpeillä niin vahvasti kulttuurihistoriaan sidotusta henkilöstä asukkaanaan. Philip Astley Centre sijaitsee osoitteessa 25 Merrial Street. Keskus on avoinna ke–la klo 11–16. Vierailukeskus on monikäyttöinen toimitila, joka juhlii Philip Astley'n elämää ja hänen perintöään; hänen ratsastuskouluaan, Astley´n amfiteatteria ja klassista sirkusta.

Newcastle-under-Lyme'ssä törmää monessa kohtaa nimeen Astley.

Vähän koulutusta saaneena Philip Astley kasvatettiin isänsä Edward Astley'n (1720 – 1794) yrityksessä kaapinvalmistuksen ja viilunleikkauksen ammattiin. Jo 17-vuotiaana hän kuitenkin liittyi kenraali Elliott'in Fifteenth Light Dragoons -hevosrykmenttiin. Hänestä kehittyi erinomainen ratsastaja ja hevosen käsittelijä. Ansiokkaan palveluajan jälkeen hän erosi armeijasta, mutta jatkoi ratsastuesiintymisiä messuilla ja markkinoilla. Keskuspaikkanaan hän piti hankkimaansa avointa kenttää Lontoon Lambeth'issä. Ratsastusnäytökset olivat hyvin suosittuja paremman väen keskuudessa. Ne esitettiin avoimen taivaan alla ympyrän muotoisessa maneesissa, jonka halkaisija oli 19 m, jonka Astley pienensi kuitenkin 13 metriseksi. Tämä on nykyäänkin käytössä olevan oikean maneesin halkaisija.

Näyttelyhallissa riittää tutkittavaa.

Astley ei keksinyt temppuratsastamista eli vikellystä, joka oli jo tuon ajan suosittua viihdettä. Astley keksi elävöittää ratsastusnäytöstään sijoittamalla hevosnumeroiden väliin erilaisia katutaiteilijoita, kuten pellejä, nuorallatanssijoita, voimistelijoita, taikureita jne. Näin Lontoossa 4.4.1768 syntyi maailman ensimmäinen sirkusnäytös. Philip ja hänen vaimonsa Martha (Patty) Astley (1741 – 1803) esiintyivät myös. Suosio muodostui valtavaksi. Lambeth'in teatteria laajennettiin ja parannettiin vähitellen, ja sitä kutsuttiin Amphitheater Riding House'ksi. Astley perusti sittemmin 18 muuta pysyvää sirkusta eri kaupunkeihin ympäri Eurooppaa. Ja enää ei tarvinnut olla paljaan taivaan alla. Philip Astley ei milloinkaan nimittänyt teatteriaan sirkukseksi, sen keksivät vasta myöhemmin hänen kilpailijansa.  Astley'n ensimmäinen kilpailija oli ratsastaja Charles Hughes, joka oli aiemmin työskennellyt Astley'n kanssa. Yhdessä Charles Dibdin'in, kuuluisan pantomiimikirjailijan kanssa, Hughes avasi kilpailevan amfiteatterin Lontooseen, jota Dibdin kutsui Royal Circus and Equestrian Philharmonic Academy'ksi.

Jalankulkutunnelin suuaukolla.

1800-luvun alkuvuosina Philip Astley siirsi yritystensä vetovastuun pojalleen. Philip Astley kuoli Pariisissa 72-vuotiaana, ja hänet haudattiin Père-la-Chaise'n hautausmaalle. Hänen poikansa John Conway Philip, myös ihailtu ratsastaja, jolle isä oli testamentannut jonkin verran rasitetun omaisuutensa koron, selvisi vain seitsemän vuotta. Hän kuoli myös Pariisissa ja haudattiin isänsä viereen.  Astley'n "Kuninkaallinen amfiteatteri" pysyi kuuluisana koko 1800-luvun ajan. Se suljettiin vuonna 1893 ja purettiin seuraavana vuonna. St Thomas'in sairaalan puutarha sijaitsee nyt paikalla; sieltä löytyy myös muistolaattakivi.

Astleyn Amfiteatterin julisteita 1818 ja 1843.

Tuota historiaa lukiessa tulee mieleen, että monen sirkusharrastajan mielestä hevoset kuuluvat edelleen erottamattomasti klassiseen sirkukseen. Samoin henkilökunnan on tyylikästä pukeutua ratsuväen "luurankotakkiin". Maailmalla kulkiessa nämä kaksi Astley'ltä perittyä seikkaa näkyvät usein. Mutta pidän kyllä nykysirkuksestakin, vaikka näyttämölle ei hevosia voi tuodakaan. Niinhän kaikki muutkin taiteet elävät ja muuntuvat, mutta tämä klassinen sirkus on se, joksi Astley sen loi.

Kaupungin sisääntulotien varrella kerrotaan Philip Astleyn syntyneen täällä.

James Astleyn 1861 lahjoittama kello. Seinässä teksti: This clock was presented to the town by James Astley Hall Esquire J.P. MDCCCLXI.

Philip Astley Centren katumainontaa.


.

No comments: