Sunday 5 May 2024

2024 • Sirkus Finlandia


Parin vuoden päästä 50 vuotta täyttävä maailman suurin suomalainen sirkus Sirkus Finlandia on taas liikkeellä. Perinteiseen tapaan Ensi-ilta pidettiin kotikaupungissa Karjaalla 13.4.2024. Suomi kierretään päästä päähän ja lokakuu vietetään Helsingissä.


BMX (bicycle motocross) sai alkunsa jo 60-luvulla Kaliforniassa. Se on yksi pyöräilyn muodoista, jossa ajetaan varta vasten suunnitelluilla 20-tuumaisilla polkupyörillä. Vuonna 2020 sitä nähtiin jo Tokion kesäolympialaisissa. Nykyisin BMX jakautuu useisiin eri alalajeihin. Kolmihenkinen ukrainalainen Extreme BMX Riders on keskittynyt näytösajoihin sirkuksissa. Yllättävän hyvin ratarakenteet istuvat Finlandiaan. Ja vauhti on välillä pelottavan näköistä.


Emma Ollikainen on erikoistunut lollipop-akrobatiaan. Se on ikäänkuin lattialla seisova  jättimäinen tikkari, jonka sisällä Emma taituroi. Lollipop tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin pelkkä pystytanko. Ja Emma taituroi siinä ihanasti kuin makea tikkunekku.


Ukrainalainen klovni Misha Usov ehti esiintyä Finlandiassa vain pari päivää katkonaisen tyttöystävänsä kanssa, kun puhelinsoitto pakotti hänet lopettamaan ja palaamaan kotiin. Ihastuin hänen tyyliinsä viime vuonna ja nyt vähän harmittaa.


Usovin tilalle saatiin pariksi päiväksi Ruotsista Nalle-Klovni, jota en ehtinyt näkemään, mutta tässä kuva hänestä.


Pari viikkoa ensi-illan jälkeen Finlandiaan saapui ranskalainen Clown Francesco, joka hauskuttaa yleisöä kiertueen loppuun asti. En ole vielä päässyt häntä näkemään, mutta lukemani artikkelit ylistävät kovasti tätä ympäri maailmaa kiertänyttä klovnia.


Duo Pauliina ja Sara ovat sulavaliikkeisiä ilma-akrobaatteja jotka osan numerostaan tekevät maneesillakin. Pauliina Koskinen ja Sara Myöhänen tekevät ihastuttavan numeron yhdessä - toinen paljasjaloin ja toinen rullaluistimilla. Pakko myöntää, että silmä lepää.


Juontaja Sebastian eli Seppo Tauriainen joutuu yhdessä vaiheessa näytöstä vetämään yleisön huomion maneesista, kun maneesipojat kasaavat tilaa seuraavalle artistille. Sebastianiltahan tämä käy, sillä hänhän on taikuri ja vatsastapuhuja ja ties vaikka mitä. 


Michael Ferreri on maailmankuulu espanjalainen jonglööri. Vauhti on ajoittain hyvin nopeaa. Yhdessä vaiheessa ilmassa on yhtäaikaa jopa 10 palloa!


Steven Ferreri on Michaelin pikkuveli. Steven on nuorallatanssija ja todella taitava siinä. Ilman apuvälineitä hän tekee jopa voltin kireällä vaijerilla sekä taakse- että eteenpäin. 


Bulgarialainen Sofia Ignatova oli yllätys. En ollut uskoa silmiäni. Muistan Sofian pikkutytöstä lähtien Sirkus Finlandiassa. Muistan hänen harjoitelleen vuosia isänsä opastuksessa. Onhan hän esiintynyt viime vuosina muiden mukana, mutta nyt hän esitti oman numeronsa ihan yksin ensimmäistä kertaa. Ja hän on hämmästyttävän upea. Hevosena hänellä on kymmenvuotias Schwarzwaldin kylmäverinen Mert.


Englantilainen miekannielijä Lucky Hell on suomalaisille tuttu jokusen vuoden takaa, mutta numero on aivan uuden näköinen. Mukaan on tullut myös ilma-akrobatiaa. Ja niille, jotka epäilevät miekan kulkua, hän työntää kurkustaan alas kirkkaan valomiekan, joka pimennetyssä teltassa näkyy selvästi kaulan kohdalla.


Argentiinalaiset Eliana & Juan Carlos - The Gerlings esittävät kuoleman pyörän. Perinteinen numero, mutta vauhti on päätä huimaavaa. Jännittävää katseltavaa.


Meksikolainen Duo Kyrioz esittää akrobatiaa isojen pallojen päällä. Kenraaliharjoituksissa sattuneen pikku vahingon vuoksi en nähnyt sitä ensi-illassa, mutta odotan jännityksellä seuraavaa kertaa.


Puolalainen Finlandia Band hoiti artistien säestykset erinomaisesti vanhaa tapaan. Uutta oli upouusi orkesterikoroke, jota ei enää tarvitse koota palasista, vaan se ajetaan suoraan paikalleen ja siihen kiinnitetään tarvittavat verhosysteemit.



.

No comments: